2023. január 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közlemény

2005. június 23.
Június 23-án ülésezett Arató Gergely politikai államtitkár vezetésével a Magyar Állandó Értekezlet Oktatási Szakértői Bizottsága. Ezen határon túli magyar oktatási szervezetek és a magyarországi pártok képviselői vettek részt. A testület tájékoztatást hallgatott meg a II. Nemzeti Fejlesztési Terv előkészületeiről, ezzel kapcsolatosan a határon túli magyar közösségeket érintő kérdésekről. A szakbizottság javasolja, hogy a II. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében kapjon különös figyelmet a határon túli magyar felsőoktatás fejlesztésével kapcsolatos együttműködés, a pedagógiai szolgáltatások és a kistérségi hálózat fejlesztésével kapcsolatos közös projektek. A grémium megállapodott abban, hogy egyszerűsíti és gyorsítja az új induló európai programokkal kapcsolatos információáramlást és egyeztetést.
 
A résztvevők tájékoztatót hallgattak meg a Szülőföld Alappal és a határon túli oktatás támogatásával kapcsolatos kérdésekről. A szakbizottság álláspontja szerint szükség van a már kiépült határon túli magyar oktatási intézményrendszer folyamatos finanszírozására, a kiszámítható finanszírozási csatornák fenntartására, az intézményfejlesztésre vonatkozó programok folyamatos véghezvitelére legfőképpen a szórvány magyarság oktatása érdekében. Emellett a támogatások kifizetésének lehetőség szerinti gördülékenyebbé és egyszerűbbé tételére. Olyan differenciált támogatáspolitikára van szükség, amely figyelemmel kíséri a határon túl élő magyar közösségek eltérő helyzetét: az Unióhoz már csatlakozott vagy csatlakozásra váró közösségek igényeire, a tartósan az Unió határai mellett élő magyar közösségek különös helyzetére, és a Nyugaton élő szórvány magyarság speciális problémáira.
 
A szakbizottság felkéri a kormányt, hogy határozottan lépjen fel, a régiók közötti együttműködés támogatása és a határon túli magyar közösségek regionális autonómiára való törekvésének támogatására az oktatás területén is. Ezeket az alapelveket a szakbizottság egyhangú szavazással fogadta el.

 
Budapest, 2005. június 09.
OM Sajtóiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok