2023. március 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közlemény

2005. július 5.
A költségvetési törvényben található, a közoktatási intézmények informatikai fejlesztését szolgáló 4215 forint tanuló/év kötött felhasználású támogatás célja, hogy segítségével a közoktatási intézmények számítástechnikai eszközhöz juthassanak, és lehetővé váljon az iskolai elektronikus ügyvitel megteremtése, mellyel az államháztartás egyik nagy rendszerének működése átláthatóvá válik.

Az Oktatási Minisztérium az iskolai adminisztrációs és ügyviteli szoftverek akkreditációjával egy számos gazdaságilag fejlett országban már meglévő, de a magyar oktatási rendszerből még hiányzó informatikai rendszer bevezetésének lehetőségét kívánja megteremteni, amely növeli az intézményi ügyvitel hatékonyságát, az iskolahasználók számára nyújtott szolgáltatások színvonalát, illetve a jelentős állami forrásokkal gazdálkodó oktatási rendszer átláthatóságát. Ez a munka évek óta, több kormányzati cikluson átívelve zajlik, amelynek fontos mérföldköve az idei költségvetési törvényben megjelenő decentralizált forrás, amelyből az iskolai adminisztrációs rendszerek bevezetésére vonatkozó normatíva összege 1600 Ft/tanuló/év.
A minisztérium a normatíva felhasználását nem kívánta saját hatáskörben eldönteni, hanem egy olyan megoldást keresett, amelyben egyszerre érvényesül az ágazati irányítás információs igénye, és az, hogy a megfelelő szoftverek közötti választás helyi szinten, és ne az oktatási tárcánál történjen meg.
Mindezek miatt az OM nem közbeszerzési eljárást írt ki, hiszen annak eredményeként akár egyetlen cég is nyerhetett volna. Ehelyett a tárca akkreditációs eljárás keretében meghatározta a minimális követelményeket, és nyilvános felhívásban fordult mindazon cégekhez, amelyek rendelkeznek ilyen szoftverekkel, hogy minél többen kapcsolódhassanak be a programba.

A szakmai követelmények az OM honlapján 2005. március óta megismerhetőek (www.om.hu/infonorm). Az akkreditációs felhívásra hét ajánlat érkezett. Az eljárás során eddig két szoftver (AROMO és Eduware konzorcium) felelt meg a követelményeknek. A fennmaradó öt szoftver közül kettő a szakértői vélemények alapján lehetőséget kapott a 30 napon belüli hibajavításra. Három szoftver akkreditációs kérelme alkalmatlanság miatt elutasításra került. Azt, hogy mely szoftver került elfogadásra, mely esetében van lehetőség kijavításra, és mely került elutasításra, az határozta meg, hogy az adott szoftver alkalmas-e a program céljának: az egységes iskolai elektronikus ügyvitel megteremtésének megvalósítására. A döntést követően beérkező panaszok miatt a Program Tanács szakértőkkel ismételten megvizsgáltatta az elutasított szoftvereket. Az újabb szakértői vizsgálat megerősítette, hogy az elutasítás indokolt volt, ezt a Program Tanács július 4-i ülésén tudomásul vette.

Az egyik elutasított cég olyan szoftvert szeretett volna akkreditáltatni, amely még a saját maguk által felkért szakértő szerint sem rendelkezik eszköznyilvántartással, nincs hozzá kész felhasználói kézikönyv, nincs benne óraterv, továbbá engedi, hogy egy tanuló egyszerre akár 6 osztályba is járjon, vagy hogy olyan évben végezzen, amikor még nem is élt, és engedi beírni a 45-ös érdemjegyet. Egy másik elutasított pályázó rendszere pedig például lehetővé teszi, hogy egy tanuló száz évvel a beiratkozása előtt távozzon az intézményből; egy tanévből teljes tanulócsoportot enged átléptetni egy korábbi, már lezárt tanévbe; egy tanulót több osztályba is hagy besorolni; képtelen tantárgyfelosztást készíteni - ezek csak példák a teljesség igénye nélkül.
A beérkező észrevételeket figyelembevéve a nyári iskolaszünet miatt az iskolafenntartóknak korábban meghatározott szerződéskötési határidőt a tárca szeptember 30-ra kívánja módosítani.

2005. július 5.
OM Sajtóiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok