2023. január 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az ellendrukkerségnek is van határa

2005. április 13.
A Magyar Nemzet 116.000 diák érettségijét próbálja megzavarni akkor, amikor nyilvánosságra hozta és meghirdette az érettségi feladatsorokat tároló központ helyét. A korábbi években is őrizték az elkészült feladatlapokat, de eddig nem volt szokás a helyszínt bemutatni. Mindenkit megnyugtatunk: a Magyar Nemzet közlésével nem a feladatok kerültek nyilvánosságra, csak az a helyszín, ahol a feladatlapokat őrzik. Ez a fejlemény biztonsági kockázatot jelent, ezért a mai naptól megerősített fegyveres szolgálat védi az épületet.
A kétszintű érettségi egy teljesen új vizsgarendszert jelent. Több mint száz tantárgyból közép vagy emelt szinten lehet vizsgázni, a vizsgához a korábbi évektől eltérően minden tantárgyból központi, egységes tételeket kell kiadni. Az írásbeli feladatlapok - a hagyományos típusú érettségi írásbelijével szemben - jóval terjedelmesebbek, azaz diákonként és tantárgyanként is füzetnyi méretűek. Az akár százezres darabszám miatt a feladatsorokat jóval korábban el kellett készíteni, időben le kellett gyártatni, csomagoltatni, és a biztonságos tárolásról és őrzéséről gondoskodni. A feladat nagyságrendje miatt az érettségi lebonyolításáért felelős Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont közbeszerzési eljárással választotta ki azt a telephelyet, ahol biztonságos feltételek között tárolhatók a vizsgák feladatsorai. Ahogy a korábbi években, úgy idén is a tételek biztonságos tárolását az írásbeli érettségi idejéig az iskolákban kell megoldani. Erre a célra minimálisan olyan helyiség szükséges, amely mind az ajtaján, mind az ablakain (ha vannak) biztonsági ráccsal van ellátva és ajtaja biztonsági zárral zárható. A tételek kiszállítása után az iskolaigazgató anyagi felelősséggel is tartozik azért, hogy az általa átvett tételek sértetlenül és hiánytalanul kerüljenek az érettségizők elé.

A logisztikai központ január eleje óta nyugodt körülmények között, zavartalanul működik. A mai naptól megerősített biztonsági őrzés lépett életbe. Bízunk benne, hogy senkinek nem áll szándékában az érettségi előkészületeinek megzavarása és a politikai hangulatkeltés. Mindannyiunk felelőssége, hogy az idén érettségiző 116.000 diák zökkenőmentesen letehesse érettségi vizsgáit.
 
Budapest, 2005. április 13.
OM Sajtóiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok