2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közlemény a felsőoktatási felvételi döntés menetrendjéről

2005. július 11.
A felsőoktatási felvételi ügyekben a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. 83. § (14) bekezdése alapján a felsőoktatási intézmény dönt. Ez a döntés egyedi, névre szóló, minden esetben az adott jelentkezőre vonatkozik, mivel az intézmény és a jelentkező között jött létre kapcsolat. A 2005-ös felvételi eljárás a hatályos közoktatási- felsőoktatási törvények és kapcsolódó kormányrendeleteknek megfelelően zajlik.

Abban az esetben, ha a benyújtott jogorvoslati kérelem az elért pontszámok ellen irányul, annak érdemi elbírálásra nincs lehetőség, mivel ebben a kérdésben a jogorvoslat átkerült az érettségi vizsgával kapcsolatos eljárási rendbe. Ennek megfelelően a benyújtott észrevételeket és jogorvoslatokat a felsőoktatási intézmény már érdemben nem tudja elbírálni. A korábbi években is lehetett észrevételt beadni a felvételi dolgozatok esetében, ezt az idén is meg lehetett tenni a felvételit kiváltó érettségi dolgozatok pontszámával kapcsolatban. Az érettségi lezárásával ez a lehetőség az előző évek gyakorlatának megfelelően 2005-ben is még a felvételi ponthatárok megállapítása és a felvételi döntések meghozatala előtt, befejeződött.

A felsőoktatásról szóló törvény alapján benyújtott, a felvételei kérelmet elutasító döntést megtámadó jogorvoslat esetén arra van lehetőség, hogy a felsőoktatási intézmény másodfokú eljárás keretében megvizsgálja a felvételi tárgyában hozott döntés jogszerűségét. Ez a vizsgálat kiterjedhet például arra, hogy helyesen állapították-e meg a felvételi összpontszámot. Vizsgálhatják továbbá, elérte-e a jelentkező a korábban megállapított felvételi ponthatárt.

A fellebbezés alapja kizárólag a jogszerűtlen döntés vagy eljárás lehet. A hatályos jogszabály alapján megállapított pontszám és ponthatár esetén a jogorvoslat alapja csak az lehet, ha a jelentkező pontszámának megállapítása során tévedés vagy eljárási hiba történt. Amennyiben a jelentkező pontszámának a megállapítása jogszerű volt és ennek alapján a jelentkező nem érte el a megállapított felvételi ponthatárt, vagy az eljárás során az intézmény jogszerűen járt el, akkor jogorvoslat benyújtása esetén azt a felsőoktatási intézménynek el kell utasítania.


Budapest, 2005. július 11.
OM Sajtóiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok