2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közlemény az ingyenes tankönyvellátással kapcsolatban

2005. szeptember 5.
Az Oktatási Minisztérium ügyeleti telefonjára a hét végén 127 bejelentés érkezett az ingyenes tankönyvellátással kapcsolatban. Magyar Bálint oktatási miniszter a mai napon levélben tájékoztatást kér azoknak a településeknek a jegyzőitől, amelyeken működő iskolákban a telefonos bejelentések  szerint nem biztosítják a tankönyvekhez való ingyenes hozzájutást a rászoruló tanulóknak. Igen magas arányú jelzés érkezett Hajdú-Bihar megyéből, különösen Debrecenből, valamint viszonylag magas arányban Szabolcs-Szatmárból, de szinte az ország egész területéről vannak anomáliákra utaló jelzések. A bejelentések vizsgálata megkezdődött, az alábbi példák azonban jogszabálysértő gyakorlatra utalnak:
Számos esetben a sajátos nevelési igényű tanulók esetében sem biztosítják  ingyenesen a tankönyvet. A települési önkormányzat a bejáró tanulóra nem kívánja megadni a jogosultság szerinti kedvezményt, holott a normatív támogatást az iskolába járó gyerek után kapja. Előfordul, hogy kitöltött, agyonfirkált használt tankönyvet adnak a tanulóknak, vagy a használt tankönyvért félárat, az újért teljes árat kérnek.

Jogszabályi kötelezettségek:

- Ingyenesen kell biztosítani a tankönyvhöz való hozzájutást a tartósan beteg, a sajátos nevelési igényű, a három vagy többgyermekes családban élő, az egyedülálló szülő által nevelt, a nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult és a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő, nappali tagozatos 1-13. évfolyamra járó tanulók részére.
- Az érintett körbe tartozó tanulóktól az iskola nem kérhet hozzájárulást a tankönyvek megvásárlásáért. Az ilyen iskolai döntés jogellenes.
- Az iskolák nem készíthetnek olyan tankönyvrendelést, amely mellett nem biztosítható a jogszabályok végrehajtása. Olyan tankönyveket kell a pedagógusoknak választaniuk, valamint úgy kell meghatározni az iskolai tankönyvtámogatási szabályokat, hogy a tankönyvek beszerezhetők legyenek az iskola számára rendelkezésre álló forrásokból, továbbá az ingyenesség a megnevezett tanulói csoportok számára biztosítható legyen. A fenntartó ezért jogosult és köteles ellenőrizni a tankönyvrendelést, és amennyiben nem valósítható meg a törvény előírása, utasítania kell az igazgatót annak átdolgozására.
- Amennyiben az iskola a tankönyvrendelésbe olyan könyveket vont be, amelyek nem szerepelnek a tankönyvjegyzéken, az iskolai szakmai munkaközösség, az iskolaszék, az iskolaszék hiányában az iskola szülői szervezet (közösség) és az iskola diákönkormányzat egyetértésével tehette csak azt meg. Ilyen döntés is csak akkor hozható, ha ez nem sérti az érintett tanulók jogait.
- Az iskolaszék a szülőkre háruló kiadások tekintetében korlátozásokat állapíthat meg.
- Az ingyenesség kölcsönzéssel történő megszervezése esetén a szülő nem tarthat igényt arra, hogy a tankönyveket gyermeke ingyenesen tulajdonba kapja. Elfogadható, ha a tanuló az iskolai könyvtárból való kölcsönzéssel vagy a tanulószobán (napköziben) jut hozzá a tankönyvekhez. Az iskoláknak már több éve kötelezően az iskolai könyvtár fejlesztésére kellett fordítani a tankönyvtámogatáshoz biztosított állami támogatás huszonöt százalékát.
- Az iskolafenntartó hozzájárulhat az állami költségvetés által biztosított összegekhez.Budapest, 2005. szeptember 05.                                           OM Sajtóiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok