2023. január 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Körlevél az orvosi képzést folytató egyetemeknek

2005. április 29.
Az Oktatási Minisztérium levélben fordult a négy orvosi képzést folytató felsőoktatási intézmény vezetőjéhez, hogy tekintsék át képzési, eljárási, és szabályozási rendjüket a napokban kirobbant illegális boncolási ügy kapcsán. A tárca a felülvizsgálat eredményéről 2005. május 10-ig kéri az intézmények vezetőinek írásos tájékoztatását.

A napokban az ország közvéleménye felháborodással fogadta azokat a híradásokat, amelyek a hazánkban tanuló norvég orvostanhallgatók kegyeletsértő viselkedéséről szóltak.
Ismert, hogy az orvos- és egészségtudományi képzésben az anatómia tantárgy követelményei minden hallgatótól komoly erőfeszítést igényelnek. Elterjedt gyakorlat egyetemeinken, hogy az érintett tanszékek és oktatók a kötelező elméleti és gyakorlati órákon és foglalkozásokon túl is biztosítják a felkészülés feltételeit.

Ugyanakkor a Debreceni Egyetemen történteknek morális és szabályozási tanulságai is vannak. Az orvosképzés eredményeinek és jó hírének megőrzése érdekében nagyobb figyelmet kell fordítani a képzésben a hozzáférhetőség szabályozottságára a felelősségi körök meghatározásával, és a személyiségi jogok tiszteletben tartására.

Az Oktatási Minisztérium felkéri az orvosi egyetemek vezetőit, hogy az intézményi orvosképzés feltételeit tekintsék át a megfelelő szabályozottság, felelősségi körök egyértelmű rögzítése, intézkedési jogosultságok és a hallgatók esküjéhez méltatlan magatartás szankcionálása szempontjából.


Budapest, 2005. április 29.
OM Sajtóiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok