2023. január 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kortárs képzőművészeti alkotások a felsőoktatásban

2005. június 30.
Az oktatási tárca kezdeményezésére milliárdos nagyságrendű program indul a magántőke segítségével épülő felsőoktatási beruházásokkal párhuzamosan kortárs képzőművészeti alkotások vásárlására.
A magyar felsőoktatás legnagyobb mértékű infrastrukturális minőségi fejlesztése indul magántőke bevonásával 2004 és 2008 között mintegy 175 milliárd forintos - éves átlagban mintegy 44 Mrd forintos - beruházási összeggel. A beruházások által alapjaiban újulnak meg a felsőoktatási intézmények, amelyek új oktatási épületekkel, könyvtárakkal, előadótermekkel, diákszállókkal gyarapodnak, illetve korszerűsödnek.
 A BERUHÁZÁSI PROGRAM MEGNEVEZÉSE
2004-2008
Tervezett beruházási költségek Mrd Ft
A beruházás várható befejezése

1. Diákotthonok bővítése - 10 ezer új férőhely, PPP (18 intézménynél)

30,0
2005-2006

2. Kollégiumok korszerűsítése - 17 ezer férőhely; PPP (14 intézménynél)

25,0
2006-2007

3. Oktatási infrastruktúra bővítése - PPP (14 intézménynél)

75,0
2006-2008

4. Oktatási infrastruktúra rekonstrukciója - PPP (7 intézménynél)

30,0
2006-2008

5. Folyamatban lévő fejlesztések befejező ütemének költségei

15,0
2006
ÖSSZESEN:
175,0
 

2004 és 2005 között ünnepélyes keretek között a fejlesztések három szakaszának elindításakor a programban résztvevő felsőoktatási intézmények és az Oktatási Minisztérium megállapodást írt alá. A megállapodás a program befogadásáról és a bérleti díj megosztásról rendelkezett, mintegy előzetes kölcsönös kötelezettségvállalásként.

 
 
Kortárs művészet a beruházási programokban
 
A magántőke segítségével induló fejlesztések lehetőséget adnak arra is, hogy a mai magyar kortársművészet jelen lehessen az új egyetemi környezetben, a hallgatók életének szerves részévé válhasson.

Az Oktatási Minisztérium kezdeményezésére az intézmények és a beruházók a megkötött szerződésben vállalták, hogy a magántőke segítségével elindított fejlesztések összértékének 1%-át - vagyis közel 1,75 Mrd Ft-ot -, új kortárs képzőművészeti alkotások vásárlására különítik el és építik be az új, vagy felújított épületekbe.

Az eddig megkötött szerződések alapján mintegy 400 millió forint áll rendelkezésre az így felépülő felsőoktatási funkciókat kiszolgáló épületek kortárs művészeti alkotásokkal való gazdagítására, díszítésére.

A pályázatok koordinálását, az alkotások megrendelését egy szakmai zsűri végzi, amelynek a titkársága a Ludwig Múzeum szervezetén belül működik.
 

A Zsűri feladatai
A Zsűri,
  • az oktatási intézmény képviselőjével egyeztetve - megismerve a beruházás építészeti terveit - dönt a felsőoktatási intézmény területén, épületében, épületén elhelyezendő képzőművészeti alkotás(ok) helyéről, a művészeti ágról, formájáról és tartalmáról és dönt a pályázat típusáról,
  • összeállítja a képzőművészeti alkotások pályázati kiírását - egyeztetve az oktatási intézménnyel, és a Beruházóval,
  • elbírálja a beérkezett pályamunkákat, elősegíti a beruházó és a nyertes művész között megkötendő megállapodás létrejöttét.
  • ellenőrzi az elkészült képzőművészeti alkotás(ok) megfelelősségét, továbbá felállításuk, elhelyezésük megfelelősségét,
A zsűri tagjai

Fabényi Júlia
A Műcsarnok főigazgatója, előtte a Szombathelyi Képtár igazgatójaként dolgozott.

Fitz Péter
1994 óta a Fővárosi Képtár igazgatója. Húsz éven keresztül a Magyar Televízió képzőművészeti műsorainak szerkesztője volt. A Balkon folyóirat egyik alapítója. A Kortárs Képzőművészeti Lexikon főszerkesztője. Ferenczy-díjas művészettörténész. Több ezer kiállítás és katalógus létrehozója. Az idei Velencei Biennálé magyar pavilon kiállításának kurátora.

N. Mészáros Júlia
A Győr Városi Művészeti Múzeum igazgatója. A Nemzetközi Grafikai Biennálé, Nemzetközi Művésztelep alapítója, szervezője.

Néray Katalin
A Ludwig Múzeum igazgatója, korábban a Műcsarnok főigazgatója. Több ezer kiállítás és katalógus létrehozója. Széchenyi-díjas művészettörténész.

Vargha Mihály
Építész, építészkritikus. Az Építészfórum főszerkesztője.

Várkonyi György
A Janus Pannonius Múzeum munkatársa. A PTE Művészeti Karának egyetemi adjunktusa. Az NKA Képzőművészeti Szakkolégiumának elnöke.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok