2021. október 27.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A köztársasági elnök sem kifogásolja az új felsőoktatási törvény lényegét

2005. június 1.
Mádl Ferenc úr, a Magyar Köztársaság elnöke az Országgyűlés által 2005. május 23-án elfogadott, a felsőoktatásról szóló törvényjavaslatot előzetes normakontroll céljából megküldte az Alkotmánybíróság elnöke részére. Áttekintve az Alkotmánybíróság részére megküldött indítványban foglaltakat megállapítható, hogy a Köztársasági Elnök úr alkotmányossági aggályai nem érintik a törvényjavaslat legfontosabb elveit és elemeit: a szakmai irányítás szétválasztását a gazdasági irányítástól, ezzel összefüggésben az irányító testületek létrehozását és a szenátus felállítását. A Köztársasági Elnök úr nem kérdőjelezte meg a többciklusú képzés bevezetésére vonatkozó rendelkezéseket sem, így az új rendszerű képzésre történő áttérés 2006. évre tervezett időpontját. Nem találta aggályosnak a Köztársasági Elnök a finanszírozás új rendre történő áttérését sem, az állami intézmények nagyobb gazdasági önállóságát, sem az ezzel szükségszerűen együtt járó nagyobb felelősséget. A Köztársasági elnök úr nem vélte Alkotmányba ütközőnek azt sem, hogy a javaslat nem tartalmaz részletes előírásokat a felsőoktatási intézmények szervezeti felépítésére.

Ez azt jelenti, hogy az elmúlt hónapokban az új felsőoktatási törvény előkészítése és vitája során elhangzott, a törvény lényegét érintő alkotmányossági aggályokat a Köztársasági Elnök úr nem tette magáévá.

Mivel a Köztársasági Elnök úr kifogásai a törvény lényeges elemeit nem érintik, ezért amennyiben az Alkotmánybíróság esetleg egyetért az indítvánnyal, a kifogásolt elemeket az Országgyűlés még ősszel módosíthatja, így a felsőoktatási reform bevezetése nem kerül veszélybe.


Budapest, 2005. május 31.
OM Sajtóiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok