2024. február 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Mostantól gyorsabbá és egyszerűbbé válik a diákigazolvány igénylése

2005. február 2.
A kormány elfogadta a diákigazolványról szóló kormányrendeletet, amely a diákigazolvánnyal kapcsolatos szabályozást a korábbinál érthetőbbé és átláthatóbbá teszi.
Az új szabályozásnak köszönhetően várhatóan csökkennek a diákigazolvánnyal kapcsolatos visszaélések, gyorsabbá és egyszerűbbé válik a diákigazolvány-igénylés. Az elektronikus ügyintézés kialakítása pedig minden eddiginél gyorsabb és olcsóbb intézményi ügyintézést tesz majd lehetővé.

A felsőoktatásban a 2005/2006. tanév első félévétől kezdve az érvényesítő matrica tartalmazni fogja a diákigazolványt kiadó intézmény és a kar nevét is (pl. ELTE BTK), ezáltal az egy intézmény egy bizonyos karán kiadott matricát más intézményben kiadott diákigazolványon nem lehet majd használni. Szintén a matricával való visszaélések elkerülése érdekében a tanköteles kor felső határát be nem töltött tanulók számára a diákigazolvány érvényesítő matrica nélkül is érvényes és használható lesz.

Az elektronikus ügyintézés gyakorlatilag már valamennyi eljárásra kiterjedően létezik. Az iskolának lehetősége lesz elektronikusan igényelni a diákigazolványt, interneten keresztül (a https://igenyles.diakigazolvany.hu oldalon), folyamatosan ellenőrizheti a beadott igénylések állapotát, javíthatja az esetleg felmerült hibákat, nyomtatványokat rendelhet. Ezzel a korábbi ügyintézéshez képest nemcsak rengeteg idő, hanem a postaköltség is megtakarítható lesz. A modern kor követelményeinek megfelelően a www.diakigazolvany.hu oldal, a diákigazolvány honlap is széles körű információkkal áll az érdeklődők rendelkezésére, amelyek a kedvezményrendszer bemutatásától kezdve a jogszabályi háttér ismertetésén keresztül egészen az igénylőlap kitöltését bemutató, hanggal kísért animációs anyagig terjednek.

A diákigazolvány ára egészen kis mértékben - a szolgáltatások növekedésével messze nem arányosan - emelkedik. A közoktatásban 500 helyett 550, a felsőoktatásban 1500 helyett 1600 forintot kell majd fizetni a diákigazolványért. Ez a kiadás a diákigazolvány használójának többszörösen megtérülhet az utazási és kulturális kedvezmények igénybevételével, vagy akár a jelenleg több mint 1300 helyen működő diákigazolvány elfogadóhely-hálózat használatával. Szintén növeli a kártya értékét a közoktatásban az a módosítás, amely a közoktatási igazolvány érvényességének idejét 6 évről 8 évre emeli, ezzel szükségtelenné válik az általános iskolák utolsó éveiben a tömeges diákigazolvány-csere.


Budapest, 2005. február 2.
OM Sajtóiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok