2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az Oktatási Minisztérium a felsőoktatási intézmények által szedett tandíjakról

2005. október 25.
Magyar Bálint oktatási miniszter Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosának - a felsőoktatási intézmények által szedett tandíjakkal összefüggésben kiadott - állásfoglalásával kapcsolatosan a következőkre hívja fel a figyelmet:
 
A felsőoktatási intézmények a vitatható helyzetet szüntessék meg, ennek érdekében a hallgatói önkormányzatok bevonásával tekintsék át az intézményi szabályzataikat és indokolt esetben a hallgatók fizetési kötelezettségét megállapító rendelkezéseket vizsgálják felül.

A felsőoktatásról szóló új törvény hatályba lépését követően a felsőoktatási intézmények fordítsanak figyelmet a szervezeti és működési szabályzat elkészítése során annak egyértelmű szabályozására, hogy az államilag támogatott képzés keretében a hallgató milyen szolgáltatásokért köteles és milyen mértékű térítési díjat fizetni. E szabályozásba a hallgatói önkormányzatokat be kell vonni. Ugyancsak kiemelkedő figyelmet kell fordítani arra, hogy egyértelműen meghatározzák a költségtérítés-fizetési kötelezettség mellett tanulmányokat folytatók költségtérítési kötelezettségét. E szabályozásnál is nélkülözhetetlen a hallgatói önkormányzat bevonása a döntési folyamatba.

A felsőoktatásról szóló törvény 2003. óta minden ügyben biztosítja a jogorvoslat igénybevételének jogát a hallgatók részére. Ez a szabályozás lehetővé teszi azt is, hogy a hallgató bírói eljárás keretében kérje az őt ért sérelem, anyagi hátrány orvoslását.
 
 
Budapest, 2005. október 25.
OM Sajtóiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok