2023. március 27.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közlemény - Reagálás az Alkotmánybíróság döntésére

2005. július 12.
Az Oktatási Minisztérium megnyugvással fogadta, hogy az Alkotmánybíróság döntése lehetővé tette az idei felvételi eljárás nyugodt befejezését, lebonyolítását.
Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a felsőoktatási intézmények felvételi eljárásnak általános szabályairól szóló kormányrendelet önmagában nem alkotmányellenes, nem sérti sem az Alkotmányban biztosított jogegyenlőség elvét, sem a felsőoktatásban való részvétel jogát, ezért a megsemmisítésükre irányuló indítványokat elutasította.

Természetes az, hogy egy ilyen jelentős változás az érettségi és felvételi rendszerben, óhatatlanul teremthet olyan helyzetet, amiben felmerülhet az esélyegyenlőtlenség kialakulásának a lehetősége, amint erre az Alkotmánybíróság is rámutatott. Ezzel kapcsolatban, ahogy ezt már többször hangsúlyoztuk, az oktatási miniszter a kormányrendelet által adott felhatalmazásával élve az egyes felsőoktatási intézmények szakjainál, amennyiben fennáll az esélyegyenlőtlenség veszélye, az államilag finanszírozott keretszámok módosításával megteszi a szükséges intézkedéseket az esélyegyenlőség biztosítása érdekében.
A felvételi döntést befolyásoló jogszabályi paragrafusok kellő időben kerültek megalkotásra, hiszen azok 2003 óta ismertek és változatlanok.

Az Alkotmánybíróság felszólította a Kormányt arra, hogy 2005. december 31-éig vizsgálja felül a szabályozást és alkossa meg az esélyegyenlőséget megfelelő módon biztosító szabályokat. Ezt a munkát az Oktatási Minisztériumban már elkezdtük, az idei év tapasztalatai alapján előkészítjük a kormányrendelet ilyen értelmű módosítását. Ezt terveink szerint 2005. őszén a Kormány elé terjesztjük, hogy a 2006-ban felsőoktatási intézményekbe jelentkezők minél előbb tájékozódhassanak a szabályokról.

Bízunk abban, hogy az Alkotmánybíróság döntése megnyugtatja a közvéleményt, a panaszt benyújtó szülői szervezeteket, és a felvételi döntést követően minden olyan pályázó, aki bizonyította a felsőoktatási továbbtanulásra való alkalmasságát, megkezdheti felsőfokú tanulmányait az általa választott egyik felsőoktatási intézményben.

Budapest, 2005. július 12.
OM Sajtóiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok