2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István jövő héten döntést hoz az Operaház ügyében

2006. június 9.

Az  Operaház ügyében gyors döntést kell hozni, amit a jövő héten fogok közzétenni - mondta Hiller István, az oktatási és kulturális tárca élére pénteken kinevezett miniszter a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában (NKÖM) pénteken.

"Nem kétséges, hogy ebben az esetben is gyors döntést kell hoznunk, amit jövő héten fogok közzétenni" - mondta Hiller István, az új miniszter és a leköszönő kulturális kabinet között lezajlott hivatalos átadás-átvétel után, arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy le kívánja-e váltani a Magyar Állami Operaház főigazgatóját.

Hiller István nem kívánta kommentálni azt a sajtóértesülést, amely szerint Vass Lajos, eddigi politikai államtitkár váltaná Hegyi Árpád Jutocsát a főigazgatói székben.

A két tárca összevonásából létrejövő minisztériumhoz négy terület, az oktatás, a kultúra ügye, a tudomány kérdése és az egyházakkal való kapcsolattartás tartozik majd - ismertette a tárca vezetője, aki szerint az Oktatási és Kulturális  Minisztérium csökkentett létszámmal is hatékony és eredményes munkát tud végezni.

"Az Oktatási és Kulturális Minisztérium létrehozását (összevonását) támogattam, és azt gondolom, hogy ez egy helyes irány volt" - hangsúlyozta Hiller István, aki később megismételte az oktatási tárcánál elmondottakat, miszerint a két minisztérium apparátusában a szolgáltató intézményekkel együtt, de a háttérintézmények létszáma nélkül, jelenleg 846 ember dolgozik, de csak 607 fővel fogják elkezdeni az összevont tárca munkáját.

Egy újságíró megkérdezte az új minisztert, mit szól a közalkalmazottak szakszervezete által megfogalmazott bírálathoz, miszerint semmilyen előtanulmány nem készült arról, milyen ütemben, hány embert küldenek el a közigazgatásból. Hiller István válasza: "ez nem így van, a közigazgatásban (...) megvalósuló létszámcsökkentést már hónapokkal ezelőtt bejelentettük".

Mint mondta, a két minisztériumban összesen kilenc államtitkárság és egy címzetes államtitkárság dolgozott, ebből öt államtitkárság marad meg.

A személyi kérdésekről szólva az MTI kérdésére megismételte korábbi közlését, hogy az új minisztérium teljes vezérkarát hétfőn, az első kormányülés után mutatja majd be, addig nem kíván erről nyilatkozni.

Az MTI információi szerint a szakterületek közül a tárcán belül a kulturális területért Schneider Márta felel majd.

 

MTI

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok