2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az OKM közleménye a HÖOK-kal és a PDSZ-szel történt egyeztetésekről

2006. október 27.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium vezetése a HÖOK-kal 9, a PDSZ-szel 12 alkalommal ült tárgyalóasztalhoz kétoldalú megbeszélések formájában, vagy a nagyobb érdekegyeztető fórumok keretében.
Tájékoztatásul csatoltuk azoknak az alkalmaknak a listáját, amelyeken a két szakmai szervezet részt vehetett. Mindegyik alkalommal lehetőségük volt javaslataik megtételére, ellenvéleményük kifejtésére.


A HÖOK javaslatainak jelentős része megjelenik a felsőoktatási reform további lépéseiben:
 • A HÖOK 2006. július 5-én juttatta el a minisztériumba javaslatait "Az egy hallgatóra eső forrás növelésére, illetve a felsőfokú tanulmányok megfelelő motivációs rendszerének kialakítására". Ebben kérik az államilag támogatott keretszámok csökkentését, a felsőoktatásra fordított költségvetési támogatás változatlanul hagyása mellett.
  A kormány jövő kedden tárgyalja a létszámkeretről szóló kormányhatározatot, amelyben az idei 62 ezerről 56 ezerre csökkenti a felvehető létszámkeretet 2007-ben. Ezen belül kismértékben megkezdődik a képzési szerkezet átalakítása is azzal, hogy a munkaerőpiacon nem keresett szakmákban csökken erőteljesebben a keretszám (pedagógusképzés, gazdasági képzés), míg a hiányszakmákban kismértékben elkezd emelkedni (természettudomány, informatika).
 • Kérték, hogy egy oktatónak csak egy főállása legyen.
  A Felsőoktatási törvény márciustól hatályosan már azt tartalmazza, hogy egy oktatót csak két felsőoktatási intézményben akkreditálhatnak. Megkezdődött tehát a korlátozása a vándortanításnak, de ha ennél gyorsabb ütemben szigorítaná a tárca az átoktatásokat, akkor sok kisebb intézmény nem tudná működtetni a képzéseit. A tárca tehát kezeli a gondot - fokozatosan.
 • Kérték, hogy a tárca szüntesse meg a normatív alapú finanszírozás mai rendszerét, mert szerintük ebben a rendszerben az egyetemek abban érdekeltek, hogy megtartsák a rossz képességű diákokat is, és ez a minőség ellen hat.
  A tárca megkezdte a felsőoktatás új finanszírozási rendszerének kidolgozását. Az elkészült javaslatot az érdekképviseletek bevonásával megvitatja, mielőtt azt a kormány elé terjesztené.
 • A tandíj nem ösztönző erő, ugyanakkor elzárja a hátrányos helyzetű diákokat a továbbtanulás lehetőségétől. Kérik a juttatási rendszer átalakítását.
  A Felsőoktatási Kerekasztal októberi ülésén a minisztérium letette az asztalra a hallgatói juttatási rendszer átalakításának koncepcióját. Arról megkezdődtek a szakértői szintű egyeztetések és a tervek szerint a novemberi kerekasztalon összesítik a véleményeket. Ezt követően kerülhet a javaslat a kormány elé. Mire tehát a 2007 szeptemberében tanulmányaikat megkezdő hallgatók 2008 őszén először fizetik be a fejlesztési részhozzájárulást, addigra a juttatások új rendszere már működik. Ebben a rendszerben a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű és jól tanuló diákok egész biztosan több pénzt kapnak, mint eddig. A juttatások elosztásában a HÖOK ma is aktív, sőt kizárólagos jogosítványokkal bír, és ez a jogosítványa ezután is megmarad.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok