2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kínai újságírók Hiller Istvánnál

2007. április 24.
Megkezdődtek a Kínai Magyar Ősz programsorozat előkészületei. Ennek keretében Hiller István oktatási és kulturális miniszter április 23-án hivatalában fogadta azt a kínai sajtódelegációt, amely egy hetes látogatásra érkezett hazánkba a tárca meghívására.
Az újságírók Pekingből (Beijing Youth Daily, Cultural Exchange), Sanghajból (Xinmin Evening News, Shanghai Daily) és Hongkongból (Commercial Daily) érkeztek Magyarországra április 21-én.

Itt tartózkodásuk alatt megtekintenek több kiállítást, kulturális programokon vesznek részt, ellátogatnak a Honvéd együttes próbájára, a Kodály Zoltán Zeneiskolába, a Kínai Kéttannyelvű Iskolába, az ELTE Konfuciusz Intézetbe, a gödöllői kastélyba, illetve a Balatonhoz, valamint találkoznak a magyar kulturális élet számos jelentős szereplőjével.

A kínai újságírókat hazánkkal kapcsolatban az foglalkoztatja elsősorban, hogyan alakulnak a két ország közötti oktatási cserekapcsolatok a jövőben, miért érdemes a kínai hallgatóknak az EU országai közül éppen Magyarországra jönni tanulni, illetve, hogy milyen programok várhatóak a kínai magyar kulturális rendezvénysorozaton.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Háttérinformáció a lapokról:

A Beijing Youth Daily naponta 600 ezer példányban megjelenő, elsősorban Pekingben és vonzáskörzetében olvasott kínai nyelvű napilap. Olvasótábora a 20-40 éves korosztály. A Beijing Youth Daily több évtizedes múltra tekint vissza, a kulturális forradalom egy időszakát leszámítva, a Kína Népköztársaság kezdeti időszaka óta létezik.

A Commercial Daily nevű hongkongi, kínai nyelvű napilap 300 ezer példányban jelenik meg. Ez a legnagyobb kínai nyelvű, helyi napilap. Kínában, a szomszédos Kanton tartományban is terjesztik. Olvasótábora 30-50 év közötti korosztály tajgaiból kerül ki.

A Cultural Exchange magazin a kínai Kulturális Minisztérium non-profit havilapja, angol és kínai kiadásban jelenik meg. Az angol kiadás 30 ezer, a kínai kiadás 50 ezer példányban jut el a magasan kvalifikált, külkapcsolatokkal, diplomáciával, művészettel foglalkozó olvasótáborhoz. Az elitlap magas színvonalú, nagy mennyiségű és jó minőségű képeket felhasználó sajtóorgánum..

A Xinmin wanbao (Xinmin Evening News) című kínai nyelvű napilap 110 ezer példányban jelenik meg. Célközönsége: középkorú és fiatal sanghajiak.

A Shanghai Daily 110 ezer példányban megjelenő angol nyelvű napilap. A célközönség megoszlása a következő:
  • Sanghajban élő külföldiek: leginkább üzletemberek, turisták, külföldi cégek vezető állású munkatársai, diplomaták.
  • Kínaiak: külföldi cégeknél dolgozók, azon kínai üzletemberek, akiknek az átlagosnál több információra van szükségük, a magasabb iskolai végzettségűek, diákok.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok