2023. június 2.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az oktatási tárca válasza a HÖOK javaslataira

2007. október 17.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) nyitott arra, hogy az elmúlt hónapokban megszokott formában, a Felsőoktatási Kerekasztal valamennyi résztvevőjével közösen tárgyaljanak a HÖOK által kidolgozott alternatív tandíj javaslatról, amelyet azonban jelenlegi formájában nem tart bevezethetőnek a tárca.
A tárgyalások megkezdése érdekében a minisztérium ezen a héten csütörtökön délutánra összehívta a Kerekasztal tagjait a szaktárca épületébe.

A hallgatói érdekképviseleti szervezet javaslataira szerda 12 órakor a felsőoktatási szakállamtitkár személyesen adta át Miskolczi Norbert HÖOK elnöknek a választ. Ebben Manherz Károly szakállamtitkár kiemeli: a tárgyalásokhoz jó alapot szolgáltat az a tény, hogy a HÖOK is a hallgatói hozzájárulás szükségessége mellett foglalt állást. Abban is egyetértés van a felek között, hogy a fizetési kötelezettség képzési ciklusonként differenciáltan történjen, illetve hogy a befolyt összeg egy részét tanulmányi ösztöndíjakra fordítsák az egyetemek és főiskolák.

A HÖOK javaslatát ugyanakkor jelenlegi formájában nem tarják bevezethetőnek a tárca szakemberei. A felvett, de nem teljesített kreditek után fizetendő tandíj büntető jellegű, amely a feladatvállalást elkerülő tanulási stratégia kialakítására ösztönöz, nem pedig teljesítményre sarkall. Ez a hallgatói hozzáállás pedig a tárca szerint nem alkalmas a minőség emelésére a felsőoktatási intézményekben. Márpedig a minőség központú szemlélet általánossá tétele a magyar felsőoktatás egyik legfontosabb célkitűzése, amiben korábban a HÖOK vezetői is egyetértettek.

Sem a minisztérium, sem pedig a társadalom számára nem tartja elfogadhatónak az oktatási tárca válaszlevele azt sem, hogy a HÖOK javaslata nem tesz különbséget a hallgatók között szociális szempontok alapján. Az alternatív tandíj javaslat a bevételt helyezi a középpontba és figyelmen kívül hagyja a diák családjának anyagi helyzetét - hangsúlyozza a levél. Ezzel szemben a jelenleg törvényben rögzített képzési hozzájárulás és a Felsőoktatási Kerekasztalban mellé kidolgozott hallgatói juttatási rendszer - amelyet egyébként a HÖOK elnöke is aláírásával szentesített idén januárban - alkalmas arra, hogy a valóban rászoruló diákok már tanulmányaik első félévétől megfelelő támogatást kaphassanak. A képzési hozzájárulás fizetése alól pedig mentességet kap minden olyan hallgató, aki a felvételi eljárás során előnyben részesíthető, tehát hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű, fogyatékkal él, illetve a felsőoktatási törvény legutóbbi módosítása értelmében az is, aki gyermekgondozással összefüggő juttatásban részesül. A parlament előtt lévő törvénymódosítási javaslat pedig biztosítja, hogy az államilag finanszírozott hallgatók legjobb 15 százaléka mentességet kapjon a képzési hozzájárulás befizetése alól.

Az OKM a válaszlevélben azt hangsúlyozza, hogy a jelenleg törvényben rögzített képzési hozzájárulás megváltoztatása nem lehetséges a HÖOK által javasolt kormányrendelettel. Törvényt csak törvénnyel lehet módosítani, már csak azért is, mert a jogszabály a felsőoktatási hallgatók egészét érintené, kivételek nélkül.

A minisztérium szeretné megismerni a Felsőoktatási Kerekasztal valamennyi szereplőjének álláspontját a javaslattal kapcsolatban. A holnapi egyeztetésre várja mások mellett a HÖOK elnökét is.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok