2021. november 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Többletpontok a felsőoktatási felvételi során

2007. január 31.
Az oktatási tárca egyik fontos céljának tekinti a hátrányos helyzetűek támogatását az egyetemi, főiskolai felvételi során.
A 2005 végén elfogadott felsőoktatási törvény és a később kiadott kormányrendelet rögzíti, hogy támogatni kell a felsőoktatásba való bekerüléskor azokat, akik képességeiket, tehetségüket valamilyen külső, tőlük független körülmény miatt nem tudták a középiskolai tanulmányaik során kibontakoztatni. A felsőoktatási törvény 39. § (7) bekezdése rendelkezik az előnyben részesítési kötelezettségről, és ez valamennyi országgyűlési képviselő előtt ismert.

A törvény és a kormányrendelet alapján előnyben kell részesíteni a hátrányos helyzetű jelentkezőket. A hátrányos helyzet definíciója megtalálható a felsőoktatási törvényben (pl. rendszeres gyermekvédelmi támogatás, jegyzői védelem, stb.), és természetesen dokumentumokkal kell ezt a körülményt igazolni. A hátrányos helyzetű pályázók 4 többletpontot kapnak, és további 4 többletpontot kaphat az, aki hátrányos helyzetű és a szülei nem végeztek 8 iskolai osztálynál többet. Megjegyzendő az is, hogy az elmúlt két évben ugyancsak érvényesítettünk a felvételi eljárás során kedvezményt a hátrányos helyzetűek számára, csak abban a rendszerben alacsonyabb ponthatárral kerülhettek be államilag támogatott képzésre.

Ugyancsak a felsőoktatási törvény alapján - megfelelő igazolások alapján - kaphat többletpontot a fogyatékkal élő személy, illetve a gyermekét gondozó, egyetemre és főiskolára jelentkező szülő.

A felsőoktatási felvételi eljárás során nagyon sok jogcímen lehet még többletpontot kapni (emelt szintű érettségiért, nyelvvizsgáért, sportteljesítményért, szakmai vizsgáért, tanulmányi versenyért, stb.). Ebbe a rendszerbe illeszkedik az, hogy azok a jelentkezők is többletpontot kapnak, akiket a törvény szerint előnyben kell részesíteni.

A felsőoktatási törvényt az Országgyűlés 2005 végén fogadta el, a felvételi eljárást szabályozó kormányrendelet tervezete több hónapig kint volt az OKM honlapján, mindenki megismerhette és véleményezhette azt.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok