2024. február 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

4x a reneszánszról

2008. március 13.
"A magyar múzeumok és nagykiállítások történetében egyedülálló összefogásként valósul meg a »4x a reneszánszról« kiállítás-sorozat" - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a "4x a reneszánszról" nyitótárlatának - Csillag a Holló árnyékában - sajtótájékoztatóján az Országos Széchényi Könyvtárban.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
 
Idén ünnepeljük Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulóját. A Reneszánsz Év - 2008 keretében fogott össze négy intézmény - Országos Széchényi Könyvtár, Budapesti Történeti Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria -, és hangolta össze a reneszánsz, illetve Hunyadi Mátyás korát idéző tárlatait.
A mai sajtótájékoztatón Hiller István azt is bejelentette: márciusban - a korábbi közművelődési, közgyűjteményi pályázatokhoz hasonló nagyságrendben - újabb, a Reneszánsz Évhez kapcsolódó pályázatokat hirdet meg a tárca.

"A »4x a reneszánszról« kiállítás-sorozat több, mintha négy külön kiállítást valósítottak volna meg" - emelte ki Hiller István a négy intézmény együttműködését méltatva. "A reneszánsz épp erről szól. Nemcsak múltidézés, hanem mentalitás, nyitottság, a lehajtott fej felemelése, és szembenézés" - tette hozzá a szakminiszter.

A négy tárlatot az OKM 340 millió forinttal támogatta. A sorozatot az OSZK Csillag a Holló árnyékában című kiállítása indítja, amely egyben a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitóeseménye is. A tárlat több mint 100 könyvritkaságon keresztül mutatja be a korai humanizmus nagy alakját, Hunyadi Mátyás kancellárját, Vitéz Jánost.
A Budapesti Történeti Múzeum Hunyadi Mátyás, a király - hagyomány és megújulás a magyar király udvarban 1458-1490 című kiállítását március 19-től nézheti meg a nagyközönség. Március 26-tól az Iparművészeti Múzeum kapcsolódik a sorozathoz Beatrix hozománya című tárlatával, amely a reneszánsz itáliai luxusiparát, a majolikaművészetet mutatja be. Március 29-én a Magyar Nemzeti Galéria Mátyás király öröksége a gótikától a barokkig - Reneszánsz művészet Magyarországon a XVI.-XVIII. században című kiállítása nyílik meg.

A négy tárlathoz muzeológus szakemberek "kiállítási kódexet" is készítettek, amelynek célja: miként tehetők a tárlatok látogatóbaráttá. Mind a négy intézmény arra törekedett, hogy olyan feliratok szerepeljenek kiállításaikon, amelyek közel hozzák a tárgyakat a ma emberéhez - tartalmilag, formailag is.
A műtárgyak alatti feliratok kétnyelvűek (magyar-angol), gondolva a külföldi látogatókra is.
A kiállítások családbarátok és interaktívak. A jegyár kalkulációnál az intézmények figyelembe vették, hogy akár négyfős család számára is kifizethető legyen a belépő (1600 Ft; az OSZK-ban: 1000 Ft).
Minden megvásárolt jegy a "4x a reneszánszról" következő helyszínének a meglátogatásakor 25% kedvezményt biztosít. Mindez a már meglévő kedvezményekkel együtt (diák-, tanárjegy) is érvényes.
A négy intézmény számos múzeumpedagógiai eseménnyel, kísérő rendezvényekkel és gyerekfoglalkozásokkal is készül. Ezek célja, hogy a reneszánsz korát, Mátyás király személyét közelebb hozza hozzák, illetve a múzeumlátogatás már kisgyermek korban is élménnyé váljon.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Reneszánsz Év - 2008 programjai révén a társadalom kulturális fogyasztásait is szeretné felmérni. A nagyszabású kulturális évadhoz kapcsolódó intézmények kérdőíveket töltetnek ki a látogatókkal. Ebből mind az intézmények, mind pedig az OKM hasznos információkat nyerhet: az intézmények közvetlenül visszajelzést kapnak a munkájukról, a tárca pedig még pontosabb képet kap arról, milyen igényei, elvárásai vannak a látogatónak. A kérdőívek abban is segítenek, hogy a jövőbeni programoknál megkönnyítsék az adott program profiljához, látogatói köréhez legközelebb álló mecénások, szponzorok felkutatását.

A "4x a reneszánszról" sajtótájékoztatóján mutatta be Csáki György, a Magyar Posta Zrt. igazgatóságának elnöke azt a bélyegsorozatot, amelyet a Posta kifejezetten a Reneszánsz Év alkalmából adott ki. Ezt ma közösen bocsátotta forgalomba Hiller István és Csáki György.

Fotó: Gordon Eszter
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok