2024. február 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bemutatták a Haydn-év programjait

2008. november 26.
"Haydn közös örökségünk, amelynek közös ápolása mindkét félnek fontos" - jelentette ki Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a Haydn-év magyar programjait bemutató a közös osztrák-magyar sajtótájékoztatón. A 2009-ben megrendezendő emlékévben 30 külföldi sztárfellépő és zenekar közreműködésével 140 rendezvényre és 134 komolyzenei koncertre várják a közönséget 13 városban országszerte és külföldön.
Csák Ferenc beszédében kiemelte, hogy példaértékűnek tartja az osztrák partnerekkel való együttműködést, amely nem csak a két érintett régiónak fontos, hanem a két országnak is. Az államtitkár szerint az összefogás nemcsak a műtárgyak cseréjét vagy közös koncerteket jelent, hanem elősegíti a kultúra gazdaságfejlesztő szerepének megjelenését is.
Az államtitkár arról is beszámolt, a Haydn-év keretében a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája pályázatot hirdetett a Külföldi Magyar Intézetek számára kulturális programcsomagok benyújtására azzal a céllal, hogy külföldön is bemutatkozhassanak az emlékévhez kapcsolódó magyar produkciók. A támogatást a Berlinben, Londonban, Pozsonyban, Prágában és Sepsiszentgyörgyön levő intézetek nyerték el.
A sajtótájékoztatón Csák Ferenc átnyújtotta Helmut Bielernek, Burgenland tartományi tanácsosának Haydn Búcsúszimfóniájának eredeti partitúráját, melyet az Országos Széchényi Könyvtár bocsátott az osztrák partnerek rendelkezésére. Az átadás a két héttel korábbi gesztus viszonzása volt. Akkor Csák Ferenc vehette át Helmut Bielertől az Armida című opera eredeti partitúráját, melyet Haydn I. Miklós megrendelésére szerzett. A kölcsönkapott ritkaságot a Magyar Nemzeti Múzeumban állítják majd ki.

Magyarországon a ZENÉT nagybetűvel írjuk - ezzel a szlogennel hirdeti a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája a zenei évadokat itthon és külföldön. Az elsősorban a jubileumi zenei évadok koordinálására létrejött Zenei Iroda ezt a gondolatiságot szem előtt tartva tervezi mind a Haydn Év 2009 programjait, mind a hozzá kapcsolódó kommunikációt megvalósítani.

2009-ben, halálának 200. évfordulóján, Joseph Haydn-ra emlékezik a világ, így Magyarország is. A zeneszerzőről szóló jubileum 2009-ben a legjelentősebb közép-európai emlékévnek ígérkezik, hiszen Haydn ma a legnagyobbra értékelt, muzikológusok által legintenzívebben kutatott zeneszerző, aki több mint 30, művészileg termékeny évet töltött Magyarországon. Hazai kötődése is van tehát a programsorozatnak, különös tekintettel arra, hogy Haydn zenei örökségére építve rendezik meg minden évben a "Kastélykoncertek Eszterházán" koncertsorozatot a fertődi Esterházy-kastélyban, amely program 2008-tól szintén a Hungarofest KLASSZ Zenei irodájának a koordinálása alá került.

A Haydn emlékév előkészítését a KLASSZ Zenei Iroda 2008 tavaszán kezdte el, ennek keretében összehívtak egy neves zenei, és kulturális szakemberekből álló Tanácsadó Testületet, amely a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodájának koordinálásával valósítja meg a 2009-es év koncepciójának és programjainak összeállítását. A Haydn Tanácsadó Testület munkájában olyan jelentős szakemberek vesznek részt, mint a nemzetközileg elismert Haydn szakértő Prof. dr. Somfai László, a Bartók Rádió adófőszerkesztője Farkas Zoltán, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, dr. Batta András.


A Haydn Év 2009 programkoncepciója

A Haydn Év 2009 programsorozata olyan magas színvonalú, különböző művészeti ágakat felölelő rendezvényekből áll, melyek nemzetközi viszonylatban is kiemelkednek. A programok között a szakmai elit, a klasszikus zenét szerető közönség, és a fiatalok is megtalálják a számukra érdekes kapcsolódási pontokat. A jubileumi programot a Haydn témában, illetve az adott kor tekintetében érintett, kulcsfontosságú partnerek, egyéb kulturális intézmények, szervezetek programjavaslatai alapján alakította ki a Haydn Tanácsadó Testület. A Haydn Év 2009 eseményei által megismerhetővé válik Haydn egész munkássága, különös tekintettel a Magyarországon töltött időre, az Esterházy családra és a korra, amelyben Haydn élt és alkotott. A programoknak két fontos központja van: a Haydn életében kiemelkedő szerepet játszó fertődi Esterházy-kastély és a régió, valamint Budapest. Eszterháza az exkluzív koncert-kuriózumoknak ad helyet (Malcolm Bilson, Orchestra of the Age of Enlightenment, Mosaiques-vonósnégyes, Tomasini-vonósnégyes), míg Budapest a széles tömegeket megszólító kulturális események helyszíne: Haydn Maraton a Millenárison crossover koncertekkel.

A Haydn Év legkiemelkedőbb rendezvénye május 31-e, Haydn halálának 200. évfordulója. Ezen a napon a világ koncerttermeiben, így Magyarország több nagyvárosában (Esztergom, Sopron, Balatonfüred, Pécs) és Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is felcsendül Haydn A teremtés című oratorikus műve. Az egész országot átfogó koncertsorozat ezúton kapcsolódik az osztrák kezdeményezésű nemzetközi projekthez, a Word Creation Day-hez.

A KLASSZ Zenei Iroda ezen a napon együttműködésben a Magyar Televízióval Haydn Maratont tervez a Millenárison. A maraton keretében déltől éjfélig Haydn koncertek szólnak, a klasszikus zene keveredik más zenei műfajokkal, szimfonikus zenekarok, kisebb formációk, nagy egyéniségek lépnek fel, zenés gyerekprogramok szórakoztatják a legkisebbeket és a fiatalokat. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Millenáris rendezvényeit a 4-es, 6-os "Zene villamos" köti majd össze. A zenei iroda célja ezzel a nagyszabású programmal, hogy ezen a napon minél több embert érjen el, és mozgasson meg a zene által.


Kastélykoncertek Eszterháza 2009

Eszterháza már régóta büszkélkedhet sikeres fesztiválokkal, koncertekkel. A koncerteken, a magas színvonalnak köszönhetően, a magyar zenei élet elitje mellett, nagyszámú külföldi publikum is részt vesz. A 2009-es Haydn Évben kiemelt szerepet kap az Esterházy-kastély: a lenyűgöző szépségű barokk környezetben júliustól szeptember közepéig minden hétvégén különleges koncerteket hallgathatnak az ideérkező látogatók. A zenei fesztiválon olyan kiemelkedő nemzetközi hírű hazai, és külföldi művészek lépnek fel, mint például: Orchestra of the Age of Enlightenment - vez.: Sir Roger Norrington, Tomasini-vonósnégyes, Mosaiques-vonósnégyes, Malcolm Bilson, Jánosi-együttes, Trio Antiqua, Authentic Vonósnégyes, Aurale Musicale - művészeti vezető Máté Balázs, Perényi Miklós, Osztrák-Magyar Haydn Zenekar Fischer Ádám vezényletével és a Budapesti Vonósok.
Kiemelt szerepet kap a legfiatalabb zenészgeneráció is a Haydn Év folyamán, így a 2008-ban útjára indított KLASSZ Tehetségek Program (melynek célja, a frissdiplomás művészeink külföldi továbbtanulásának támogasa) fiatal versenygyőztesei töltik majd meg négy estén át a fertődi kastély termeit zeneszóval és fiatalos lendülettel. Az Accord Vonósnégyes és a Trio Duecento Corde mellett többek között énekesek, fuvolisták és csemballisták lépnek a közönség elé.

A Kastélykoncertek sorozat ismert fesztiváljai mellett új komolyzenei sorozatot is indít Eszterházán a KLASSZ Zenei Iroda a 2009-es Haydn Év keretében Vendégségben Eszterházán címmel. A jeles évforduló alkalmából meghívtuk legfontosabb külföldi partnereinket, így a neves európai Haydn Fesztiválok mellett, a Visegrádi Országok komolyzenei fesztiváljai is eljönnek hazánkba, hogy együtteseikkel és a régiójukra jellemző kulturális programokkal, érdekességekkel mutatkozzanak be a fertődi Esterházy-kastélyban.

A nyár folyamán megismerhetjük egyebek mellett a Haydn-Biennale Vlaanderen-t, amely Belgium egyetlen, Haydn műveit rendszeresen bemutató fesztiválja, vagy a Köln mellett fekvő barokk stílusú Brühli-kastély fesztiválját, ahol évtizedek óta rendeznek koncertsorozatokat, azonban a szervezők csak néhány éve döntöttek amellett, hogy nagyobb szerepet szánnak Haydn munkásságának.

A magyarországi Haydn Év 2009 szervezői arra törekednek az évad folyamán, hogy a burgenlandi és nyugat-magyarországi régióba látogató turisták és Haydn rajongók autentikus helyszínen hallgathassák a világhírű komponista műveit, ezért szorosabbra fűzték a szálakat az eisenstadti Haydn Ünnepi Játékokkal, akik egy osztrák kamaraegyüttessel közösen érkeznek majd a fertődi kastélyba.

Magyarország 2009 nyarától tölti be a Visegrádi Országok között az elnöki szerepet, s Magyarország több neves fesztiválja is tagja a Visegrad Music Forumnak. Az augusztus 1-én megrendezendő "visegrádi napon" a közönség több koncerten is meggyőződhet arról, milyen harmonikus kamarazenélés folyik a lengyel, szlovák, cseh és magyar művészek között.

Célunk a térségben továbbá az is, hogy partnereinkkel, a wellness turizmus helyi képviselőivel közösen olyan komplex programcsomagokat is kínáljunk, ahol a kulturális élmény mellett a régió természeti szépségeit és üdülési lehetőségeit is felfedezhetik a hazai és külföldi turisták egyaránt.


KLASSZ-MR Fesztivál

A KLASSZ-MR Fesztivál a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Iroda és a Bartók Rádió közös, 3 napos fesztiválja Eszterházán. A rendezvényt egy nemzetközi kooperációban, az osztrák Haydn Ünnepi Játékokkal együttműködésben rendezik meg. A koncerteket a Bartók Rádió (MR3) élőben közvetíti. A 3 napos rendezvénysorozat első napján, május 29-én a Concerto Armonico és Spányi Miklós műsora, 30-án Vashegyi György és az Orfeo Zenekar műsora hallható. Május 31-én, vasárnap a zeneszerző halának évfordulóján délelőtt az Akademie für Alte Musik Berlin ad koncertet, ezt követi este az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar fellépése Fischer Ádám vezetésével, melynek keretében egyebek mellett Haydn Búcsúszinfóniáját is előadják.
A rendezvény idején a két fő helyszín, Eszterháza és Eisenstadt között a "Champagnenzug" elnevezésű különvonat szállítja a zenekedvelő utasokat.


Külföldi magyar intézetek programjai

A Haydn Év keretében a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája pályázatot hirdetett 10.000.000 Ft keretösszeg erejéig a Külföldi Magyar Intézetek számára kulturális programcsomagok benyújtására. A kiírt pályázat célja az volt, hogy külföldön is bemutatkozhassanak a Haydn Évhez kapcsolódó magyar produkciók. A pályázat iránt rendkívüli volt az érdeklődés, 13 intézet nyújtotta be terveit, közülük 5 intézet: Berlin, London, Pozsony, Prága, valamint Sepsiszentgyörgy kapott végül támogatást. A döntés a Haydn Tanácsadó Testület szakmai javaslatai alapján született meg.


Tudományos programok és tehetséggondozás

A Haydn Év programjai között fontos szerepet játszik a tudomány is. A Haydn Év legkiemelkedőbb nemzetközi konferenciáját 55 előadóval Budapesten és Eszterházán tartják 2009. május 27-30. között a Magyar Haydn Társaság, a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének szervezésében.

A KLASSZ Zenei Iroda a szórakoztató programok megvalósítása mellett arra is törekszik, hogy támogassa a zenei utánpótlást, a legkisebbektől a professzionális fiatal művészekig, ezért olyan kezdeményezéseket indított és indít útjára, mint például a KLASSZ Tehetségek Program, a rendhagyó énekórák, vagy ifjúsági koncertsorozatok szervezése országszerte. Mindezt friss, fiatalos kommunikáció segítségével kívánja eljuttatni a célközönséghez.

A Haydn Év 2009-ről a www.haydn-2009.hu honlapon, a KLASSZ Zenei Iroda további projektjeiről pedig a www.klassz.org honlapon talál bővebb információt.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok