2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Elhunyt Raksányi Gellért

2008. május 21.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium fájdalommal tudatja, hogy életének 83. esztendejében elhunyt Raksányi Gellért Kossuth-díjas színész, kiváló művész, a Nemzet Színésze, a magyar színházművészet egyik legismertebb karakterszínésze.
Jellegzetes hangját, ízes beszédét egy ország ismerte és szerette. Tökéletes jellemformáló erejét színházszeretők ezrei láthatták estéről estére, a Szomszédok című sorozat "Kutya bácsijaként" nézők millióit szögezte a képernyők elé.

Raksányi Gellért Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész minden lehetséges értelemben a Nemzet Színésze volt; nemzedékről nemzedékre mindenki magáénak érezte őt, megformált karaktereit, művészetét, szinkronszerepeit.

Egyszer azt nyilatkozta: "Jó lenne átadni a bennünket követő nemzedéknek egy olyan stafétabotot, amely nem szöges, meg lehet fogni, és tovább lehet vele szolgálni a közönséget." Raksányi Gellért művészetével, emberségével olyan példát mutatott a következő színész-generációknak is, amelyből mindenki csak jót tanulhat.

Halála a magyar színházművészet fájdalmas, nem pótolható vesztesége.

Raksányi Gellértet az OKM saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Oktatási és Kulturális MinisztériumA felvétel 2006. március 14-én készült (MTI Fotó: Nándorfi Máté)
A felvétel 2006. március 14-én készült (MTI fotó: Nándorfi Máté)
Raksányi Gellért 1925. július 19-én született Szigetváron. Tanulmányai végeztével, 1947-től ötvenhárom éven keresztül megszakítás nélkül a Nemzeti Színház tagja volt, 1989 óta a társulat örökös tagjaként. 2000-től a Magyar Színházban játszott.

A magyar színházművészet egyik legismertebb karakterszínészeként főként epizódszerepeket alakított. Jelentősebb szerepei között volt Biberach (Katona József: Bánk bán), Szmirnov (Csehov: A medve), a postás, Örkény István Tóték című darabjában és Vukovics Sebő Illyés Gyula Fáklyalángjában.

Több mint ötven filmben szerepelt, köztük a Rákóczi hadnagya, a Körhinta, az Édes Anna és a Magyarok című alkotásban, továbbá a Rózsa Sándor című tv-sorozatban. Évekig a Szomszédok című teleregény egyik állandó szereplője volt.

Az egész ország ismerte a becenevét: ő volt a Kutya, illetve a Kutyu. Hároméves volt, amikor egy vadászaton kutyák hívták fel a hajtók figyelmét az eltévedt kis Gellértre, innen származott a ragadványnév.

Művészetét a legrangosabb kitüntetésekkel ismerték el. 1966-ban Jászai Mari-díjjal jutalmazták, 1978-ban érdemes művész, 1989-ben kiváló művész lett. A Kossuth-díjat 1992-ben, a Nemzet Színésze kitüntető címet - az első tíz művész között - 2000-ben kapta meg.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok