2023. március 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Erdei óvoda és iskola szolgáltatók a környezettudatos diákokért

2008. november 5.
Átadták az első minősített erdei óvoda szolgáltató tanúsítványát Somoskőújfalun, és újabb 22 erdei iskola szolgáltató is átvehette a minősítő tanúsítványt.
2008. november 5-én Somoskőújfalun az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium képviselői ünnepélyes keretek között átadták az első minősített erdei óvoda szolgáltató tanúsítványát. Emellett a 157 regisztrált erdei iskola szolgáltatóból újabb 22 erdei iskola szolgáltató szerezte meg a minősítő tanúsítványt.

Az erdei óvoda, iskola program átfogó célja, hogy elősegítse a gyermekek környezettudatos magatartásának és egészséges életvitelének kialakulását. A program különös figyelmet fordít a gyermekek gondolkodásmódjának fejlesztésére, hogy érzékennyé váljanak a környezetük és a saját egészségi állapotuk iránt, és képesek legyenek a természet- és ember alkotta értékek felismerésére és megőrzésére. Az erdei óvoda-, iskola szolgáltatók a nevelési-oktatási intézmények által tervezett és szervezett programok megvalósítására kínálnak helyszínt és gazdag programválasztékot.

Az Erdei Óvoda Program keretén belül a gyermekek több napos, élménygazdag programsorozatban vehetnek részt (bentlakásos vagy egész napos formában), ahol aktívan, játszva sajátíthatják el a környezettudatos gondolkodás alapjait. Az Erdei Óvoda Program cselekvésre, cselekedtetésre, élménypedagógiára komplex módon épülő tapasztalatszerzés, amely figyelembe veszi a fenntarthatóságra nevelés elvét, a helyi nevelési programot.

Az Erdei Iskola Program a szorgalmi időben valósul meg. A többnapos program célja a környezettel harmonikus, egészséges életvezetési képességek fejlesztése és a közösségi tevékenységekhez kötődő szocializáció. A tanítás tartalmilag és tantervileg szervesen kapcsolódik a választott helyszín természeti és szociokulturális környezetéhez, amely során a tanulás a tanulók aktív, cselekvő, kölcsönösségen alapuló együttműködésére épül.

A minősítő tanúsítvány garanciát jelent a gyermekek, szülők és a pedagógusok számára. Az erdei óvoda-, iskola szolgáltatók minősítését a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) végzi, az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium megbízásából.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok