2024. február 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A fesztiválszövetségek támogatják az NKA-járulékbevételek módosításáról szóló törvényjavaslatot

2008. április 22.
A fesztiválok finanszírozásáról tartott ma sajtótájékoztatót Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára, Harsányi László, az NKA elnöke és Kovács Miklós, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium turisztikai szakállamtitkára. A jelenlévő fesztiválszövetségek képviselői elmondták: teljes mellszélességgel támogatják az NKA-járulékbevételek módosításáról szóló törvényjavaslatot. A törvénymódosítás nyomán beérkező források lehetővé teszik, hogy mintegy 500 millió forinttal növekedjen a fesztiválok finanszírozására fordítható összeg.
"A fesztiváltámogatási koncepció kialakításánál a tervezhetőség, átláthatóság és a stabilitás megteremtése volt az elsődleges szempont" - kezdte a tájékoztatót Schneider Márta.

Az új fesztiváltámogatási koncepció alapján "gördülő finanszírozási rendszer" alakul ki, amely lehetővé teszi a nagyobb tervezhetőséget. A tervek szerint a 2009-ben megrendezendő fesztiválok támogatására benyújtott pályázatokat már 2008 második felében elbírálja az NKA kollégiuma, így tervezhetőbb és biztonságosabb lesz a szisztéma.

A minőségbiztosítási rendszer kialakításával kapcsolatban Schneider Márta elmondta, hogy az NKA kollégiumát a szakértők által kialakított ajánlás nem kötelezi, de természetesen útmutatóul szolgálhat a pályázat elbírálásakor a szakmai érvekkel alátámasztott javaslat.

A kulturális szakállamtitkár kiemelte: az NKA járulékbevételeit szabályozó törvény módosításával létrejövő források több kulturális terület fejlesztését szolgálhatják. A kulturális járulékbevételeket a fesztiválok támogatásának növelésére, a könyvtárak fejlesztésére és a Márai-programra, illetve a digitális tartalomfejlesztésre fordítanák. A törvénymódosítás nyomán beérkező források lehetővé teszik, hogy mintegy 500 millió forinttal növekedjen a fesztiválok finanszírozására fordítható összeg.

Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár szerint a fesztiváltámogatás új minősítési rendszere stabilitást és állandóságot biztosíthat: "Örömmel látom, hogy a turisztikai szempontok - például a látogatószám, a vonzáskörzet - is kiemelt szerepet játszanak az értékelésben."

Harsányi László, az NKA elnöke nagy lépésnek tartja a minősítési és a regisztrációs eljárás bevezetését, mert hosszú távon is kiszámíthatóvá teszi a fesztiválfinanszírozási rendszert. Hangsúlyozta, hogy a legnagyobb fesztiválok esetében törekedni fognak a többéves támogatási szerződések megkötésére, mivel így a nagy fesztiválok sokkal tervezhetőbbé válnak.


Márta István, a Magyar Fesztiválszövetség elnöke újságírói kérdésre elmondta, hogy értékeli az együttműködést a minisztériumok és a szakmai szövetségek között, és örömmel üdvözli a mintegy egy éves szakmai munka során kialakított regisztrációs és minősítési rendszert. A minősítési rendszerben a szakmai szervezetek a fesztiválok tartalmát, programjait, a turisztikai hatásukat és a térségfejlesztő erejüket mérlegelve alakítják ki álláspontjukat.
Márta István a fesztiválszövetségek nevében bejelentette: teljes mellszélességgel támogatják az NKA-járulékbevételek módosításáról szóló törvényjavaslatot, mivel a törvénymódosítás hatása pozitív és növelheti a fesztiválok finanszírozására fordított összeget.

Az OKM középtávú fesztiváltámogatási stratégiájának koncepciója (összefoglaló)

Az OKM kezdeményezésére az országos hatókörű, fesztivál-szervező szakmai szövetségekkel és az ÖTM képviselőjével 2007 júniusa óta zajlik a szakmai előkészítő munka a fesztiváltámogatási rendszer megújítása érdekében. Az egyeztetések során megerősítést nyert, hogy szükség van a jelenlegi fesztiváltámogatási rendszer megújítására, átlátható és szabályozott rendszer kialakítására.

A stratégiai koncepció tartalma, céljai
  • A stratégiai koncepció célja egy hatékony, átlátható és tervezhető fesztiváltámogatási rendszer megteremtése. A kialakuló fesztiválfinanszírozási rendszer áttekinthetővé teszi a pályázók körét, átlátható központi finanszírozást teremt, kiszámíthatóbbá és tervezhetőbbé teszi a támogatásokat és megerősíti az ellenőrzési funkciókat.
  • Az NKA pályázati rendszerébe integrált regisztrációs eljárás elsődleges célja a pályázói kör gazdasági, jogi, valamint turisztikai információk szerinti lehatárolása. A regisztrációs eljárás pénzügyi és jogi átláthatóságot biztosít, és alapot teremt a pályázói kör ellenőrzésére.
  • A fesztivál szövetségek kialakították a fesztiválok minősítésének szakmai kritériumait, amelyek az NKA pályázati rendszerében érvényesítésre kerülnek. A minősítési eljárás segíti a szakmai kritériumok érvényesülését és ellenőrzését. A minősítés jelenthet szakmai rangot és előnyt az elbírálás során, de nem lehet kötelező érvényű.
  • A fesztiválok monitoring-rendszerének erősítésére van szükség. A pénzügyi, jogi és szakmai szempontok alapján kialakított ellenőrzési funkció hangsúlyozásával, és az NKA pályázati rendszerébe épített regisztrációs rendszerrel megvalósulhat a pályázói kör átláthatósága.
  • A tervezhetőség és kiszámíthatóság érdekében elérendő cél az NKA rendszerében a középtávú, 3 éves pályázati finanszírozás, amely egyaránt fontos a fesztiválszervezők és a forrásgazdák számára. Az NKA keretén belül már működő "Kiemelt Kulturális Programok Kollégiumában" a fesztiváltámogatások esetében a fesztiválszövetségek és az ÖTM delegáltjai is részt vesznek.
Források és eszközök
  • A rendszer bevezetéséhez és működtetéséhez szükséges forrásokat az NKA járulékbevételei és az ÖTM által biztosított források teremtik meg. Az NKA pályázati rendszerének kiegészítése az ÖTM-mel való együttműködésben valósítható meg.
  • A tervek szerint 2008. II. félévében meghirdetik a 2009-re vonatkozó pályázatot, amely az ÖTM és NKA által biztosított 200+200 millió Ft a fesztiválok támogatására. A pályázatok elbírálása még ebben az évben megtörténik. A elkövetkezendő évekre nézve is követendő gyakorlat lesz, hogy a megelőző év második felében kiírják és elbírálják a következő év fesztiválokat támogató pályázatát.
A fesztiválok regisztrációs és minősítési eljárásának kidolgozásában részt vevő szakmai szervezetek és képviselőik

Fesztivál Stratégiai Bizottság Tagjai
Szervezet
Képviselő
Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége
Merényi Judit
Magyar Fesztivál Szövetség
Elekes Zoltán
Magyar Fesztivál Szövetség
Szigetvári József
Magyar Fesztivál Szövetség
Márta István
Magyar Gasztronómiai Fesztiválok Szövetsége
Ments András
Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége
Héra Éva
Szabadtéri Színházak Szövetsége
Horányi László
Szabadtéri Színházak Szövetsége
Gedeon József
Magyarországi Rendezvényszervezők Szövetsége
Köves Tamás
ÖTM Turisztikai Szakállamtitkárság
Fábián Eszter
Magyar Művelődési Intézet (MMIKL)
Hunyadi Zsuzsa
Budapesti Kulturális Obszervatórium
Inkei Péter
OKM Közművelődési Főosztály
 
OKM Művészeti Főosztály
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok