2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Fodor Gábor és Hiller István a környezetvédelmi oktatás megerősítéséről is egyeztetett

2008. február 1.
A környezeti nevelés fejlesztéséről és a kötelező környezetvédelmi oktatás bevezetésének lehetőségéről is tanácskozott ma Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter.
Találkozójukon a miniszterek egyeztettek arról is, hogy a környezetvédelmi kérdéseket beépítik a diákok tudását vizsgáló Pisa felmérésbe. A két tárcavezető a világörökségi helyszínekre vonatkozó részletes szabályozás mielőbbi megalkotásáról is megállapodott. Tárgyalásukon szóba került az is, miként tud együttműködni a két minisztérium a Reneszánsz Év 2008 programsorozatban, hiszen a Reneszánsz Év figyelemmel van a környezeti kultúrára, a környezet- és természetvédelemre is.

Fodor Gábor és Hiller István egyetértett abban, hogy a környezettudatos gondolkodás kiemelt fontosságú ügy, amire már az iskolapadban el kell kezdeni felkészíteni a felnövekvő generációt. Fodor Gábor kezdeményezte, hogy a két tárca vizsgálja meg a kötelező környezetvédelmi oktatás bevezetésének lehetőségeit a közoktatási rendszerbe. A miniszterek megállapodtak abban, hogy a diákok tudását vizsgáló magyarországi Pisa felmérésbe bekerülnek olyan kérdések is, melyek a diákok környezetvédelmi ismereteit mérik fel.

A két tárcavezető emellett megegyezett arról is, támogatási rendszert dolgoznak ki a környezettudatos szemléletmódot elősegítő tananyagok elterjesztésére. Szó esett arról is, hogyan tudnák növelni a hazai iskolák részvételét az ökoiskola rendszerben. Felvetették továbbá közös programok szervezésének szándékát az új Hortobágyi-Mátai Erdei Iskolában. A két tárca közösen segíti az Erdei Óvoda Programot, együttműködnek emellett a Zöld Óvoda, az Ökoiskola, valamint az ún. GLOBE nemzetközi környezeti nevelési program kapcsán is.

A felnőttképzés során is biztosítani kell a környezeti szempontok hangsúlyosabb megjelenését mind a képesítést adó szakképzés, mint a szakmai továbbképzés keretében - szögezték le a miniszterek.

A találkozón a két miniszter az oktatási kérdések mellett a világörökségi helyszínek kezelésével is foglalkozott. Fodor Gábor már korábban javaslatot tett a vonatkozó jogszabály felülvizsgálatára. A tárcavezetők a hiányzó szabályozás mielőbbi megalkotásában állapodtak meg.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium által indított Reneszánsz Év 2008 kapcsán a két tárca "Tisza Reneszánsz Túrát" szervez a Tisza-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságok bevonásával. A rendezvénysorozat része lesz továbbá egy közös kiállítás Luigi Ferdinando Marsigli-ről, a reneszánsz kori olasz tudósról az esztergomi Duna Múzeumban. Minderről szintén egyeztetett a két szaktárca vezetője.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok