2021. november 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: A felsőoktatás korszerűsítése - igen, privatizáció - nem

2008. november 5.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a felsőoktatás, a felsőoktatási vagyongazdálkodás korszerűsítését, egyszerűsítését támogatja. De elutasítja azt, ami a feltételezett privatizáció útját elősegíti. Ezt a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Karán rendezett "Gasztro-reneszánsz - művelődés és gasztronómia a reneszánszban" című konferencián jelentette ki.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Hiller István beszédében emlékeztetett arra, hogy az elmúlt másfél évtized alapvető, döntően mennyiségi változásokat hozott a felsőoktatásban: a hallgatói létszám megnégyszereződött. Ugyanakkor szerinte a mennyiségi változások nem mehetnek a minőség, a kvalitás kárára: "Önmagában a diploma nem ér semmit, a mögötte lévő valós tudást értékelik a világban, az Európai Unióban. A megszerzett tartalom hozza a nyereséget. A jelen a minőségről, kvalitásról szól."

Ennek kereteit, lehetőségeit az államnak kell biztosítania. A transz-atlanti világ minden szegletében megváltozott az állam szerepe. "Ez a megváltozott, korszerű, modern szerep új feladatokat is jelent. Az az erős állam, amely hatékony, szolgáltató, világosan felméri az igényeket, és a feladatokat magas színvonalon képes végrehajtani" - hangsúlyozta a szakminiszter, s hozzátette: az oktatáspolitikának a megfelelő keret, a lehetőség, a társfinanszírozás kialakítása a feladata, és a tárca partnerséget kínál a felsőoktatási intézmények vezetőinek.

Hiller István kitért arra is: az elmúlt években korszerűsítették a felsőoktatás szerkezetét, finanszírozását, infrastruktúráját, valamint a minőségbiztosítást. 125 milliárd forintot fordítottak infrastruktúra-fejlesztésre: "Ez a lépés az értéket és a minőséget szolgálja. A felsőoktatási infrastruktúrába fektetni előny, érdem" - hangsúlyozta a miniszter.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok