2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: A jövőbe vezető út az oktatásba, a kutatásba és a kultúrába való befektetés

2008. november 6.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter támogat minden olyan módosítást, amely a felsőoktatási vagyongazdálkodást könnyíti, ellenben nem támogat semmilyen olyan irányt, megfogalmazást, paragrafus- vagy törvénymódosítást, amely a privatizációt jelenti. Ezt a tárca vezetője csütörtökön a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának átadási ünnepségén jelentette ki.
Hiller István beszédében hangsúlyozta, hogy zajlik a felsőoktatás átfogó korszerűsítése, amelynek része a struktúra áttekintése, a finanszírozás átalakítása, az akkreditációs rendszer és a minőségbiztosítás meghatározása és új alapokra állítása, valamint az infrastruktúra korszerűsítése.

"A változatlanság, a mozdulatlanság a színvonaljavítás ellen hat" - mondta a szakminiszter, aki rámutatott arra is, hogy a világon mindenütt a valós tudásért való küzdelem helyszínei a felsőoktatási intézmények. Szükséges a korszerűsítés ahhoz, hogy a magyar hallgatók tehetsége a legmagasabb színvonalon bontakozhasson ki.

A miniszter szerint az ország egészének érdekét szolgálja mindaz az energia és pénz, amelyet az oktatásba, a kultúrába és az innovációba fektetünk. A pénzügyi válságban a régió és Magyarország számára az oktatásba, a kultúrába és az innovációba való befektetés nem egyszerűen kiutat, hanem utat jelent. "Az oktatás, a kutatás és a kultúra a jövőbe vezető igaz útja Magyarországnak."

A beruházásról
Az Oktatási és Kutatási Központot 2007 márciusában kezdték építeni, és 2008. október 15-étől vehették használatba a hallgatók. PPP konstrukcióban épült - az SE Általános Orvostudományi Karának és az Arcadom Zrt-nek az együttműködésében. A beruházás hasznos alapterülete 27 ezer m2, összköltsége 7,3 milliárd forint.

Az épületben 2000 magyar és külföldi hallgató folytathat tanulmányokat.

A létesítményben 5 nagyelőadó, 7 szemináriumi terem és 25 hallgatói laboratórium kapott helyet. Emellett megtalálhatók még itt az igazgatóság szobái, titkárságok, tárgyalók, irattár, könyvtár, étterem, öltözők, parkolók, stb. Kiemelendő még a 400 nm-es sportközpont, a szintén 400 nm-es SPF-állatház, s a 2600 nm-es - karzattal és zsibongóval rendelkező - aula, amely nagyrendezvények lebonyolítására is alkalmas.

Az új Oktatási és Kutatási Központban az egyetem öt elméleti intézete (Élettani Intézet, Klinikai Kísérleti Kutató és Humán Élettani Intézet, Orvos Biokémiai Intézet, Orvos Vegytani, Molekuláris Biológiai és Pathobiológiai Intézet, Orvos Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet) végre egy helyre került.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok