2023. december 11.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István a Kollégiumi Szövetséggel egyeztette az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek programot

2008. március 7.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium széleskörű társadalmi vitára bocsátotta az Új tudás - Műveltség Mindenkinek programot.
A magyar közoktatás megújítását célzó intézkedések célja: a koragyermekkori készségfejlesztés kiterjesztése, a szegregáció visszaszorítása, a kollégiumhálózat modernizációja, tehetséggondozó intézményhálózat kialakítása, a pedagógusok megfelelő ösztönző-rendszerének kialakítása, a közoktatási intézmények mérés-értékelése, illetve a közkultúra megújítása.

A programot március 4-én szakmai konferencián ismertette Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Hiller István oktatási és kulturális miniszter. Ezután azonnal megkezdődött a társadalmi egyeztetés szakmai, érdekképviseleti és civil szervezetekkel. A szaktárca vezetője március 6-án a Pedagógusok Szakszervezete, március 7-én pedig a Kollégiumi Szövetség vezetői előtt ismertette a program részleteit.

"A településszerkezetből és szociális helyzetből adódó esélykülönbségek csökkentésében, a tehetséggondozásban kiemelt szerepük van a kollégiumoknak" - hangsúlyozta Hiller István ma, amikor a Kollégiumi Szakmai és Érdekvédelmi Szövetség (Kollégiumi Szövetség) vezetőivel találkozott.

A szövetség 1990-ben alakult, ma már országos szinten tömöríti a középiskolai kollégiumok pedagógusainak 96 százalékát. Valamennyi megyében és a fővárosban is rendelkeznek tagszervezetekkel. Az összes, a kollégiumokat érintő kérdésben rendszeres az egyeztetés az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Kollégiumi Szövetség között, valamennyi érdekegyeztető fórumon részt vesznek a pedagógusaik.

Hiller István a mai tárgyalás végén örömét fejezte ki, hogy a Pedagógusok Szakszervezete után újabb fontos szakmai szövetség is támogatja az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek programot.

A Kollégiumi Szövetség vezetője, Horváth István elmondta, hogy ez a program hozzájárulhat a társadalmi mobilizáció újraindításához, megerősítheti a kollégiumok szerepét a tehetséggondozásban, integrációban.

A szaktárca és a szövetség megállapodott abban, hogy munkacsoportot hoznak létre, amely áttekinti a program elemeit.

A középiskolai kollégiumok szakmai és infrastrukturális fejlesztésének célja a kollégiumok körülményeinek a javítása, a kollégiumok vonzerejének növelése. 2010-ig 5 milliárd forintot fordít a kormányzat a kollégiumi programokra és infrastrukturális fejlesztésekre, magántőke bevonásával harmincezer kollégiumi hely megújulhat.

A forrásokhoz pályázati úton jutnak hozzá az intézmények. A minisztérium szándéka szerint az elbírálásban részt vesz a Kollégiumi Szövetség is.

Hiller István jövő héten folytatja az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program társadalmi egyeztetését, többek között vidéki városokban.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok