2021. november 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: Megmarad az átjárhatóság a költségtérítéses és az államilag finanszírozott képzés között

2008. március 12.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a népszavazás után rögtön összehívta a Felsőoktatási Kerekasztalt, hogy megvitassák a felsőoktatás finanszírozásának kérdéseit. A szakmai fórum mai tanácskozásán a szaktárca vezetője megerősítette: a legfontosabb, hogy a felsőoktatásban érintett szakmai és érdekképviseletei szervezetek konszenzusos megállapodásra jussanak a felsőoktatás finanszírozása kapcsán. A miniszter kiemelte: ragaszkodik a minőségi felsőoktatás koncepciójához.
Hiller István tájékoztatta a Felsőoktatási Kerekasztal tagjait arról, hogy a népszavazás következményeként már a Parlament előtt van a felsőoktatási törvény módosítása, amely várhatóan április elején lép hatályba. Ennek értelmében 2008 szeptemberétől nem kell fejlesztési részhozzájárulást (fer) fizetni a hallgatóknak. Azok, akik februárban kezdték meg a mesterképzést, 30 napon belül visszakapják a pénzt. Körülbelül 200 hallgatóról van szó - tette hozzá Hiller István. Kijelentette, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium koncepciója volt a fer, és nem volt más elképzelés. A szakminiszter az egyeztetésen hangsúlyozta: ragaszkodik a minőségi felsőoktatás koncepciójához, s ebből nem enged.

A Felsőoktatási Kerekasztal tagjai megerősítették, hogy támogatják az átjárhatóságot a költségtérítéses és az államilag finanszírozott képzés között. Ez azt jelenti, hogy a legjobban teljesítő 15 százalék átkerül az államilag finanszírozott képzésbe, a legrosszabbul teljesítő 15 százalék pedig a költségtérítéses képzésbe.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter azt is elmondta, hogy a felsőoktatásból nem vontak ki pénzt, törvényben garantált a felsőoktatás támogatása, amely évről évre növekszik, 2010-re eléri a 241 milliárd forintot.

A szakminiszter úgy vélekedett: a Felsőoktatási Kerekasztal eddig is példaértékű munkát végzett, és továbbra is szakmai fórumként működik majd a minőségi felsőoktatás megvalósítása érdekében.

A szakmai testületet 2006-ban Hiller István hívta életre azzal a céllal, hogy a felsőoktatási reform valamennyi lépését megvitassa a testület, a vitás kérdéseket pedig konszenzussal megoldja. Így fogadták el közösen 2007 februárjában a hallgatói juttatások rendszeréről szóló javaslatot is, amely segíti a hátrányos helyzetű hallgatókat, csökkenti a szociális helyzetből adódó különbségeket, és kiváló teljesítményekre ösztönzi a hallgatókat.

A Felsőoktatási Kerekasztal állandó tagjai: a Magyar Rektori Konferencia, a HÖOK, a DOSZ, az MTA, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, az OÉT munkaadói oldala, a felsőoktatási szakszervezetek képviselője, az egyházi felsőoktatási intézmények képviselője és az OKM.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok