2023. március 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: "A szaktárca és a szakma egyezséget kötött a pedagógusok jobb megbecsüléséért"

2008. június 25.
A pedagógusok nagyobb társadalmi megbecsüléséért, a pedagógus hivatás presztízsének növeléséért - az Új Tudás Program részeként - megállapodást írt alá az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, valamint a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet.
A legnagyobb magyar pedagógus szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Árok Antal elmondta, fontos és jelentős megállapodásnak tartja a nyilatkozatot, s teljes mértékben támogatja a benne foglaltakat. Az Új Tudás Program nagyban hozzájárul a színvonalas, minőségi oktatás megteremtéséhez.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter az egyezség aláírásakor elmondta: "Az Új Tudás Program határállomásához érkeztünk az »Egyezség a pedagógusok jobb megbecsüléséért« nyilatkozat aláírásával. Hosszú hónapokig tartó szakmai vitán, konstruktív párbeszéden vagyunk túl a szakmai, érdekképviseleti szervezetekkel, illetve az Oktatás és Gyermekesély Kerekasztallal. Ennek eredményeképp az elmúlt időszak egyik leglényegesebb megállapodását írjuk ma alá."

A tárca vezetője hozzátette, olyan közoktatási reform megvalósítása a cél, amely egyszerre növeli az oktatás színvonalát, s javítja a pedagógusok élet- és munkakörülményeit: "Ezen belül el kell érnünk, hogy minél több pályakezdő fiatal válassza a pedagógus mesterséget, és a legjobb képességű középiskolások versenyezzenek ismét a tanári pályáért."

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a megállapodás alapján 2009-től bérpótlékkal teszi vonzóbbá a pályakezdők számára a pedagógushivatást. Kezdetben a főiskolát végzetteknek 20.000 Ft, az egyetemi végzettséggel rendelkezőknek pedig 32.000 Ft kiegészítést, illetve a bértáblába fokozatosan belesimuló kiegészítést vezet be a tárca.

Hiller István azt is elmondta: a fiatalok támogatása mellett nem szabad elfelejtenünk azokat a pedagógusokat, akik régóta magas színvonalon végzik munkájukat, átlagon felüli terhet vállalnak a színvonalas oktatás megteremtéséért. "Úgy alakítottuk ki a rendszert, hogy a pályán lévő pedagógusok ugyanúgy jól járnak, mint a pályakezdők. A minőségi bérpótlék azon az egyszerű elven alapul, hogy jobb munkáért, színvonalasabb oktatásért több pénzt kaphassanak a pedagógusok" - emelte ki a szakminiszter.

A hosszú ideje, magas színvonalon dolgozó pedagógusok teljesítményének elismerése érdekében az Új Tudás Program 2009-re 2 milliárd forinttal megemeli, majdnem megháromszorozza a teljesítménymotivációs pályázati alap keretösszegét.

A halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekkel, tanulókkal - az integráló és képesség-kibontakoztató felkészítés keretében - foglalkozó pedagógusok támogatása kiemelten fontos, ezért az OKM és a szakszervezetek támogatják, hogy számukra a kormány pótlékot vezessen be. Az intézményi sajátosságok és az ellátott feladat alapján differenciáltan meghatározott pótlék mintegy 12.500 pedagógus munkájának fokozottabb elismerésével, közel 130.000 gyermek színvonalasabb oktatásához és neveléséhez járulhat hozzá.

Emellett az oktatási és kulturális miniszter 2008-tól évente Teleki Blanka-díjjal ismeri el a hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű, valamint szociális, egészségügyi okok miatt különleges gondoskodást igénylő gyermekek, tanulók segítésében kiemelkedő eredményességgel, odaadással tevékenykedő pedagógusok munkáját. A díjban és az azzal járó 300.000 forint jutalomban évente 100-100 pedagógus részesülhet.

Az intézményvezetői terhek fokozottabb elismerése érdekében az intézmény nagyságtól és a feladatok összetettségétől függően az oktatási tárca emeli az intézményvezetői pótlékot. 2009-től havonta 20-40.000 forint többletjuttatásban részesíti a mintegy 6000 közoktatási intézményvezető mindegyikét.

Árok Antal, a legnagyobb magyar pedagógus szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke elmondta: fontos és jelentős megállapodásnak tartja a nyilatkozatot, és teljes mértékben támogatja a benne foglaltakat. "Az Új Tudás Program elősegíti, hogy hatékonyan és eredményesen működjön az oktatási rendszer, és nagyban hozzájárul a színvonalas, minőségi oktatás megteremtéséhez" - emelte ki a PSZ elnöke.

Gyimesi László, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének főtitkára maximális támogatásáról biztosította a megállapodást. Szerinte az nemcsak elvi nyilatkozat, hanem konkrét, kidolgozott lépésekkel támasztja alá a benne foglaltakat. Köszönetét fejezte ki, hogy az oktatási tárca ismét bebizonyította: a közoktatás szerves részének tekinti az alapfokú művészetoktatást.

Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szervezet elnöke a nyilatkozat minden egyes pontját teljes mértékben vállalhatónak tartja, és hangsúlyozta, hogy a megállapodás óriási lehetőséget teremt a szakképzésben tanító pedagógusoknak.

Hiller István és a pedagógus szakszervezetek képviselői megállapodtak abban: 2008 őszétől továbbegyeztetnek egy olyan bérmegállapodás kidolgozásáról, amely valamennyi pedagógus számára bérnövekedést, stabilabb és kiszámíthatóbb jövőt eredményez, illetve a pedagógusképzés és továbbképzés rendszerének megújításáról.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok