2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: "Ünnep, ha a világ fiatal tudósai megtisztelik Magyarországot"

2008. július 15.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Néprajzi Múzeumban köszöntötte a 40. Nemzetközi Kémiai Diákolimpia résztvevőit. Vasárnap óta hatvannyolc ország legjobb fiatal vegyészei versenyeznek Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.
A rangos szakmai esemény fővédnökei: Sólyom László, a Magyar Köztársaság Elnöke, Hiller István miniszter, Oláh György Nobel-díjas kémikus. A diákolimpia elnöke: Szepes László, az ELTE professzora. A rendezvény szervezésében részt vesz a centenáriumát ünneplő Magyar Kémikusok Egyesülete is.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Hiller István köszöntő beszédében hangsúlyozta: "Magyarországnak nincsenek arany- vagy olajmezői. Olyan ország a mienk, ahol a tudásnak, az innovációnak van történelmi múltja, jelene és jövője". A miniszter kijelentette: "Ünnep számunkra, ha a világ fiatal tudósai megtisztelik hazánkat."

A szaktárca vezetője kitért arra is, hogy idén ünnepeljük Magyarországon a Reneszánsz Évét: "A reneszánsz nemcsak a múlt, hanem egy gondolkodásmód: hogyan tudjuk a jövőt a jelenben tervezni" - mondta Hiller István, aki reményét fejezte ki, hogy a nemzetközi diákolimpia résztvevői a verseny élménye mellett más kellemes emlékeket is hazavisznek magukkal - pozitív képet alkotva az ország hangulatáról.

Fotó: Gordon Eszter

Az első Nemzetközi Kémiai Diákolimpiát 1968-ban rendezték meg, amelyen Magyarország is indult - Csehszlovákiával és Lengyelországgal együtt. A Kémiai Diákolimpia a legszélesebb nemzetközi részvétellel zajló szakmai versengések közé tartozik. A cél nemcsak a diákok felkészültségének összemérése, hanem az is: már most kapcsolatokat építsenek a jövőben várhatóan meghatározó szerepet játszó fiatal kutatójelöltek.

A versenyfeladatok ugyan a középiskolás tananyagra épülnek, ám nehézségük miatt sokszor komoly fejtörést okoznak még diplomás vegyészeknek is. A csapatok anyanyelvükön ismerhetik meg a feladatokat, amelyek a mindenkori rendező ország szakmai hagyományaira, a kémia terén elért kutatási eredményeire is rávilágítanak. A vetélkedő középiskolások az elméleti és gyakorlati feladatok összesített eredményeiért szerezhetnek arany-, ezüst- és bronzérmet.

A héten a vendégek Budapesten kívül Gödöllő (a diákokat itt szállásolják el), Visegrád, Eger nevezetességeit nézik meg, illetve balatoni utazás is szerepel a programban.

Az eredményhirdetés július 20-án, vasárnap délután 15 órakor lesz az ELTE Gömbaulájában.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok