2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Legyen kulturális közünnep a Kulturális Örökség Napjai - 25 millió forint az OKM-től a jövő évi rendezvényre

2008. szeptember 19.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium jövő évtől 25 millió forinttal támogatja a Kulturális Örökség Napjait (KÖN) - jelentette be Hiller István miniszter a rendezvény megnyitóján. A mostani hétvégén ritkán látható csodálatos kincseinket és műemlékeink rejtett zugait tekinthetik meg térítésmentesen a látogatók országszerte.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A szaktárca vezetője nyitóbeszédében hangsúlyozta: meg kell teremteni annak feltételeit, hogy a művészetek és az üzleti élet találjanak egymásra, s az önkormányzat, az állam, illetve a minisztérium mellett üzleti szereplők is bekapcsolódjanak a Kulturális Örökség Napjai programsorába. Hiller István úgy véli: érdemes erre az eseményre többet fordítani, hogy "az a következő években kedves, kellemes kulturális népünnepéllyé, egy új kulturális hétvégévé" válhasson.

A miniszter beszédében kitért arra, hogy a "titkolt kincsünk napjain" - egyebek mellett - megcsodálhatjuk a legmagasabb közjogi méltóságok, a Köztársasági Elnök munkahelyét, a Magyar Nemzeti Bank elnöki irodáját, az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Balesetelhárító Központját is, de számos kistelepülés csodái is megnyílnak.

"Legyen ez egy közünnep, vigasság, ahol sokkal jobban érezhetjük magunkat közös kincseinknek örülve" - mondta Hiller István, aki szeretné, ha az a kulturális ünnepségsorozat, amelyet a Múzeumok Éjszakája nyitott meg nyáron, a Kulturális Örökség Napjaival egy ívet zárna. A szakminiszter felhívta a figyelmet arra is, hogy a kulturális örökség mindannyiunk közös öröksége, amelyet kaptunk, kötelességünk őrizni és az utókornak továbbadni.

Hiller István a KÖN megnyitóján a Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeumban
Hiller István a KÖN megnyitóján a Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeumban

Előzmények:
Franciaországban 1984-ben született meg a nyitott műemlékek napjának gondolata: tárják ki a kapuikat a nagyközönség számára olyan épületek is, amelyek egyébként egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan látogathatók.

Ma már 49 országban rendezik meg az örökségnapokat. Közös cél, hogy az európai államok fölhívják a figyelmet az épített örökség értékeire és megőrzésük fontosságára, fölkeltsék a civil társadalom figyelmét, érzékennyé tegyék a polgárokat a kulturális örökség megbecsülésére, ápolására, megóvására.

Magyarországon 1999 óta az Országos Műemlékvédelmi Hivatal, illetve 2002-től jogutóda, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szervezi, koordinálja a Kulturális Örökség Napjait évente más és más központi témával.

A Kulturális Örökség Napjai 2008
Az idei év központi témája: Újjászületés - Reneszánsz Év

Idén először lehet bemenni a Külügyminisztériumba, az 1870-ben épült Szépilona Villamos Kocsiszínbe, a veszprémi érseki palotába. Most először lehet látni az egykori kiskartali Podmaniczky-kastély könyvtárát az Üllői út 24-ben, a Magyarországi Evangélikus Egyház Központjának épületében, bútorzattal és mintegy 30.000 kötettel. Emellett első ízben lehet vezetett sétákon bejárni a Baranya megyei kulturális falut, Palkonyát.

Látogatható lesz az Országos Atomenergia Hivatal Nukleárisbaleset-elhárítási központja. A Magyar Nemzeti Bankban meg lehet nézni a jegybankelnök irodáját, emellett a reneszánsz jegyében Mátyás kori érméket is látni lehet. Tárlatvezetés lesz a Budavári Palota kápolnájában, József nádor emlékhelyén, a Habsburg Nádori Kriptában. Nyitva lesz a nagyközönség előtt a Hédervári Kastélyszálloda, amely Magyarország egyik legszebb reneszánsz kastélya.

Számos érdeklődőt vonzhat a reneszánsz városi séta Sopronban, Tojásdíszítők Hagyományos Találkozója a zengővárkonyi (Baranya) Míves Tojás Múzeumban, a Belvárosi Templomtúra Budapesten, tárlatvezetés Győr reneszánsz várában, avagy a Csongrád megyében található domaszéki tanyavilágba a szervezett séták valamelyike.

A hagyományokhoz híven idén is csak a KÖN idején lehet bemenni a Sándor Palotába, a ferencvárosi kocsiszínbe, az Áramátalakítóba, országszerte víztornyokba, tűztornyokba, kékfestő műhelyekbe, a pécsi Zsolnay Gyárba, a nagylétai vízivágóhídra - többek között.

A rendezvényre ismét nagy létszámban jelentkeztek tájházak, ahol népviseletbe öltöztetéssel, táncházzal, helytörténeti sétával várják a közönséget.

Megnyílnak a hétvégén az oktatási épületek is: pl. Magyar Képzőművészeti Egyetem (az Epreskert is), Országos Rabbiképző, soproni Erdészeti Egyetem, pécsi Középkori Egyetem, miskolci Jezsuita Gimnázium, kecskeméti Kodály Intézet, és több általános iskola is.

Érdekesség, hogy a legtöbb helyszín (19) Európa 2010-es Kulturális Fővárosából, Pécsről jelentkezett.

A határon túli jelentkezők is szép számmal vannak: Burgenland (Eisenstadt, Fraknó, Lackenbach), 38 épület Székelyföldön (Árkostól Zaboláig), 9 település Lengyelországban, Szerbiában pedig Zenta.

A belépés mindenhol ingyenes! Az épületekben és helyszíneken vezetett séták, tárlatvezetések, rengeteg program várja a látogatókat.

Az idei csatlakozó rendezvények: Templomok Hosszú Éjszakája; Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat; Magyarázom a házam; Falk Art Fórum; a BKV 40. "születésnapja".

A Kulturális Örökség Napjai idei programját OKM a Reneszánsz Év - 2008 keretéből 6 millió forinttal, az NKA és a KÖH pedig 2-2 millió forinttal támogatta.

Részletesebb információ: www.oroksegnapok.hu.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok