2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Március 20-ig pályázhatnak önkormányzati és nem önkormányzati fenntartók nemzetiségi feladatok ellátására

2008. március 10.
A költségvetési törvény idén is biztosít az önkormányzati intézményfenntartók számára 1 milliárd 100 millió forintot nemzetiségi nevelési, oktatási feladatokra. Ezt az összeget az Oktatási és Kulturális Minisztérium a tavalyihoz hasonlóan kiegészíti a nem állami fenntartók számára. Az igénylések benyújtásának a határideje 2008. március 20.
A pályázók minden hasznos információt megtalálhatnak az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatóságának www.okmt.hu című honlapján.

Támogatás az alábbi feladatokra igényelhető:

I. A nemzetiségi anyanyelvű, nemzetiségi kétnyelvű iskolák, szlovén nyelvoktató iskolák, és az 1100 fő alatti településen működő óvodák és nemzetiségi nyelvoktató iskolák működéséhez.
A működési támogatás feltétele, hogy a tanulók legalább 90 %-ának részt kell vennie a nemzetiségi oktatásban.

II. A nemzetiségi oktatás tankönyveinek beszerzéséhez,
A nemzetiségi tankönyvek beszerzését 2006 óta támogatja a kormány. Ennek értelmében a tankönyveket az iskolák előállítási áron vásárolhatják meg, az iskolafenntartók pedig megkapják a nemzetiségi tankönyvek teljes árát, a munkatankönyveknek és munkafüzeteknek pedig a tanulói kedvezményes fogyasztói árral csökkentett összegét. A tankönyveket könyvtári állományba kell venni, és 3 évig tartós tankönyvként kell használni, beszerzésükhöz ezen idő alatt újabb támogatás nem igényelhető. A tanulók által fizetendő térítési díjat, valamint a tankönyvjegyzéken nem szereplő, ám megrendelhető tankönyvek fogyasztói árát az oktatási és kulturális miniszter közleményben állapította meg.

III. szakmai szolgáltatások igénybevételéhez,

IV. A kisebbségi vegyes bizottságok ajánlásaiban megfogalmazott, közoktatást érintő önkormányzati feladatok ellátásához,
A magyar-horvát, illetve a magyar-román kisebbségi vegyes bizottságok ajánlásaiban szereplő feladatok közül az apátistvánfalvi szlovén Általános Iskola, a hercegszántói Horvát Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola és Diákotthon, illetve a battonyai Román Általános Iskola és Óvoda rekonstrukciójához kérhető támogatás.

V. Az anyaországban megvalósuló anyanyelvi, népismereti, művészeti, hagyományőrző programok megvalósításához.
Az anyaországi testvér- illetve cserekapcsolatok keretében az anyaországban megvalósuló anyanyelvi programok (táborok, erdei iskolák stb.) megvalósításának a támogatása, amely azt a célt szolgálja, hogy a nemzetiségi oktatásban résztvevő tanulók anyanyelvi környezetben gyakorolhassák, és ezáltal elmélyíthessék nyelvismereteiket, bővíthessék a kisebbségi népismeret részét képező, anyaországgal kapcsolatos történelmi, földrajzi, néprajzi ismereteiket.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok