2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Nagyarányú fejlesztést hoz a Skanzen Örökség Program

2008. április 4.
2 milliárd 222 millió forint európai uniós és állami támogatásban részesül a Magyarország népi építészetét és életmódját bemutató szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiemelt projektjeként. A nagyarányú fejlesztést biztosító Skanzen Örökség Program szerződését közösen ellenjegyezte Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter, illetve Hiller István oktatási és kulturális miniszter.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A megállapodást Cseri Miklós, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója és dr. Lukovich Tamás, a Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója írta alá ünnepélyes keretek között. A Skanzen pályázatát mind a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mind az Oktatási és Kulturális Minisztérium, mind Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács egyhangúan támogatta.

"A szerződéskötés az a pillanat, amikor az előkészítés átlép a végrehajtás fázisába, és a tervezés után végre elkezdődhet az építkezés" - mondta beszédében Bajnai Gordon, aki hangsúlyozta azt is, hogy csak jól előkészített projektekről készülhet szerződés. "A most aláírt program Magyarországon európai minőséget segít meghonosítani. Meghatározó elemei - többek között - a fenntarthatóság, az esélyegyenlőség vagy a költséghatékonyság. Ez a beruházás munkahelyet teremt, élénkíti a turizmust és új lehetőségeket kínál az oktatásban is" - tette hozzá Bajnai Gordon.

Az önkormányzati és területfejlesztési tárca vezetője utalt arra, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztériummal együttműködve a közelmúltban már több projektet indítottak útjára, így a "Magyar Géniusz" illetve az "Elbeszélt történelem" című programokat.

Fotó: Gordon Eszter

"A Szabadtéri Néprajzi Múzeum az ország egyik legismertebb és legkedveltebb múzeuma, ahol egyszerre tanulhat és szórakozhat a közönség" - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter, hozzátéve, hogy a Skanzen programjait tavaly negyed millióan választották.

Hiller István szerint a Skanzen hangulatot teremt és csalogat, képes a múltat, a hagyományt, a tradíciót egységben láttatni a jövővel, az innovációval. A miniszter kiemelte: e mögött rengeteg erőfeszítés van, és a múzeum kitűnőt alkotott a hétköznapi munkateljesítményben is.

Az oktatási és kulturális miniszter kijelentette, hogy a múzeum továbbra is számíthat a tárcára, hiszen amit tesz, az öröm a hazai és a külföldi látogatóknak, és hozzátartozik az ország arculatához. "A vendégek innen tudást és élményt visznek haza, s olyan hangulatot, amely több generációra is hatással lehet. Amit itt láthatunk, az mi vagyunk, az őseink, a múltunk, amit pedig tervezünk, az a jövő" - zárta beszédét Hiller István.

Fotó: Gordon Eszter

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum, közismertebb nevén a Skanzen, a Közép-magyarországi régió és a Dunakanyar fontos látnivalója, amely mind turisztikai, mind kulturális, mind oktatási szempontból kiemelkedő jelentőségű. A Skanzen évről évre sok látogatót vonz, széles közönségnek mutatja be Magyarország elmúlt két évszázadának népéletét és hagyományait. Egyedülálló értéket képvisel, amelynek fenntartása és fejlesztése közös nemzeti érdekünk.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum értékeinek és jelentőségének ismeretében örömmel fogadta a múzeum fejlesztési támogatásra benyújtott Skanzen Örökség Program pályázatát. A pályázatot mind a NFÜ, mind az Oktatási és Kulturális minisztérium, mind a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács támogatta, a Kormány pedig 2007 júliusában az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiemelt projektjei közé sorolta, és támogatásra érdemesnek ítélte.

A Skanzen Örökség Program beruházásainak célja a szabadtéri múzeum "élő" jellegének fejlesztése, az élményszerű ismeretterjesztés feltételeinek és körülményeinek megteremtése. A szentendrei Skanzen elkötelezte magát a hagyományok összetartó erejének és a belőlük meríthető ismeretek bemutatása mellett. Különlegessége, hogy az ismereteket a közönség bevonása révén kívánja átadni, a látogatókat egyúttal résztvevőnek is tekintve.

A Skanzen Örökség Program pályázat 4 beruházást foglal magába, amelyek költsége együttesen 2 milliárd 222 millió forint, a megvalósítás ideje pedig a 2008. áprilistól 2010. március 31-ig terjedő időszak. A projekt költségeiből 2 milliárd forintot az Európai Unió, 222 millió forintot pedig a magyar állam áll. Az első beruházás keretében a Skanzen az eddig meglévő 7 tájegység mellé felépíti az Észak-magyarországi Falut, amely az Ipoly és a Hernád közötti észak-magyarországi palóc terület hagyományos népi építkezését és életmódját mutatja be. A múzeum új bejárati épületet kap, amely a mezőhegyesi vasútállomás épületének eredeti tervek szerinti rekonstrukciója. A modern igényeknek megfelelően az épület fogadórészében csomagmegőrző és pelenkázó, valamint a közönségfogadás legkorszerűbb kiszolgáló helyiségei is helyet kapnak.

A harmadik kiemelt beruházás keretében 2,4 km hosszú, korhű Skanzenvasút épül 5 megállóval. A vonalon közlekedő 1916-os szabadalmaztatású, 1930-ban készült műemlék motorvonat elsősorban a mozgáskorlátozottak, idősek és kisgyermekes családok kényelmét szolgálja. A fejlesztés negyedik elemeként Nyitott Múzeológiai Műhely épül, amely a múzeumi háttérmunka bemutatására szolgál, és nyilvános műhelyként, interaktív látványraktárként, kiállítóhelyként és új oktatási színhelyként is szolgál majd.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok