2023. szeptember 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

OKM-közlemény a hajdúhadházi iskolák bírósági ítéletével kapcsolatban

2008. november 20.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium egyetért a Legfelsőbb Bíróság ítéletével, amely kimondja: jogellenes elkülönítés miatt jogsértést követett el Hajdúhadház két általános iskolája. A testület helybenhagyta a hajdúhadházi szegregációs perben hozott elsőfokú ítélet erre vonatkozó rendelkezését.
Borovszky Tímea, az OKM esélyegyenlőségi főigazgatója kiemelte: ha a gyerekek már az általános iskolában azzal a "mintával" szembesülnek, hogy társaik egy részét kizárólag bőrszínük miatt helyezik elkülönített osztályokba, akkor később ők maguk is természetesnek tartják majd, ha valakit pusztán a származása miatt közösítenek ki.

A főigazgató kijelentette: továbbra is harcol az elkülönítés minden formája ellen, s minden eszközt be kell vetni annak érdekében, hogy sem az önkormányzati fenntartású iskolák, sem más intézmények ne folytathassanak szegregált oktatást. Ugyanakkor - véli a főigazgató - az iskolák sajnos gyakran nem egyeztetnek semmilyen felsőbb szervvel, mielőtt egy ilyen súlyú döntést meghoznak.

Borovszky Tímea hozzátette: ők minden szakmai segítséget felajánlanak a fenntartónak a hajdúhadházi gyermekek szegregációmentes oktatása érdekében. Miként azt tették Kerepes önkormányzata kapcsán is, ahol neves szakértők egy éven át mentorálást, képzést és tanácsadást végeztek.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok