2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

OKM közlemény: Pénzügyi válság - Új Tudás Program a pedagógusokért

2008. november 11.
Az egész világot érintő nemzetközi pénzügyi válság jelentős áldozatot követel a közszféra valamennyi dolgozójától - pedagógusoktól, rendőröktől, tűzoltóktól, orvosoktól - 13. havi bérük elvonása miatt.
A válság miatt módosított költségvetési javaslat 39.4 milliárd forinttal csökkenti a közoktatási normatív hozzájárulások összegét. Ez a csökkenés kizárólag a 13. havi közalkalmazotti bér elvonását tükrözi. Az Új Tudás Program azonban 120 milliárd forint többletet biztosít a közoktatásnak 2009-ben. Ebből 27 milliárd forint költségvetési forrás, míg 93 milliárd forint európai uniós pályázati forrás. Az oktatási tárca az Új Tudás Program keretében másfélszeresére emeli az osztályfőnöki pótlékot, és külön pótlékot hoz létre a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket oktató pedagógusoknak.

A közoktatásra fordítható állami források egy részét a közoktatási normatív hozzájárulások teszik ki. A pénzügyi válság miatt módosított költségvetési javaslat összesen 39.4 milliárd forinttal csökkenti az Önkormányzati Minisztérium költségvetésében található, közoktatási normatív hozzájárulások összegét. Ez azonban a közszolgáltatásokat nem veszélyezteti.
A 39.4 milliárd forintos csökkenés nem áll másból, mint a 13. havi közalkalmazotti bér elvonásából. A normatívába beépített bérjellegű juttatások miatt a normatíva összege csökken, de csak és kizárólag a 13. havi bérek és járulékainak összegével.
A 13. havi bér vagy juttatás elmaradása valóban fájdalmasan érinti a pedagógusokat is, csakúgy, mint a közszféra többi dolgozóját. Az oktatási tárca az elkerülhetetlen csökkentést 2009-ben más források bevonásával próbálja ellensúlyozni, mivel továbbra is célja, hogy a pénzügyi válság ellenére fokozottabban elismerjék a pedagógusok munkáját. Az Új Tudás Program 2009-ben 120 milliárd forint pluszforrást biztosít a közoktatásnak.

Az Új Tudás Program keretében a 13. havi bérelvonások és az általános kiadáscsökkentések ellenére az oktatási tárcának sikerült elérnie, hogy jobban elismerjék az osztályfőnökök munkáját. Ma Magyarországon 65 ezer osztályfőnök dolgozik. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium az osztályfőnökök pótlékát, kiegészítő illetményét az Új Tudás Program keretén belül 2009 februárjától másfélszeresére emeli. Az a 65 ezer pedagógus, aki ilyen kiemelkedő munkát végez, és az osztályfőnöki feladatok ellátásával többletterhet vállal a jelenlegi havi 6 ezer forintos pótlék helyett mintegy 9 ezer forintot kap minden hónapban.
Hasonlóan fontosnak tartja a tárca a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek oktatását-nevelését vállaló pedagógusok munkáját is, ezért 2009-től számukra is külön pótlékot hoz létre. Az Új Tudás Programban meghirdetett, a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket oktató-nevelő pedagógusok többletteljesítményét 3.7 milliárd forintos pluszforrás beépítésével támogatja az oktatási tárca. Az összeg a költségvetésben az Önkormányzati Minisztérium és az Oktatási és Kulturális Minisztérium fejezetében található meg.

Az oktatási tárca emellett 2 milliárd forinttal növeli a Teljesítmény motivációs pályázati alap forrását. A minőségi munkát végző és esélyteremtő pedagógusok elismerésére létrehozott alapból az utóbbi két évben 26 ezer pedagógus kapott jutalmat. A 3 milliárd forintra megemelt összeg azt jelenti, hogy 2009-ben - az alap forrásához hasonlóan - az elismert pedagógusok száma is várhatóan a háromszorosára emelkedik.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok