2021. november 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az OKM továbbra is kedvezménnyel segíti a felsőoktatási tankönyv- és szakkönyvellátást

2008. január 28.
Az OKM azt a gyakorlatot kívánja megerősíteni, illetve kiterjeszteni, hogy a hallgatók minél több szakirodalmat használhassanak a könyvtári kölcsönzés keretében, és ne kényszerüljenek valamennyi dokumentum megvásárlására, a szerzői jogot sértő (az utóbbi időszakban tömegesen jelentkező) illegális fénymásolásokra.
A szaktárca a költségvetésében elkülönített támogatást olyan módon juttatja el a felsőoktatási könyvtárakba, hogy a Könyvtárellátó Nonprofit Kft-n keresztül történt megrendeléseikhez a kiadók által meghatározott vételárból 40 százalék támogatást nyújt. Ez magában foglalja a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. által felajánlott, példányonként maximum 10%-nyi kedvezményt is. A felsőoktatási szakkönyvek, tudományos könyvek (jegyzetek, segédanyagok, és forrásmunkák), elsődleges vásárlói ugyanis az egyetemi, kari, intézeti, tanszéki, főiskolai könyvtárak, amelyek egy-egy műből több példányt is megrendelnek.

A szakkönyvek, tudományos könyvek beszerzésének támogatásával az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak az a célja, hogy a tudományos munkák elérhetővé váljanak a hallgatók, az oktatók, a kutatók számára, vagyis színvonalasabb legyen a felsőoktatás és a tudományos képzés. A támogatási program növeli a keresletet, ezzel ösztönzőleg hat a tudományos művek kiadására.

A szaktárca egyébként 1997 óta hirdet meg felsőoktatási tankönyv- és szakkönyv-támogatási pályázatot. Eddig erre a célra több mint 3 milliárd forintot fordított, ez csaknem 3000 mű megjelenését tette lehetővé.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a jövőben támogatási szerződést köt a Könyvtárellátó Nonprofit Kft-vel, és ezt követően adja át a támogatásra szolgáló keretet. Tavaly egyébként megkapta a cég a 2008. június 15-ig felhasználható pénzösszeget. A szaktárca létrehoz egy szakértői bizottságot, amelyben képviselteti magát a Magyar Rektori Konferencia, Informatikai és Könyvtári Szövetség, Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma, Főiskolai és Kari Könyvtárigazgatók Szövetsége, Magyar Könyvtárosok Egyesülete és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete.

A testület feladata, hogy a könyvkiadók által a Könyvtárellátó Nonprofit Kft-hez eljuttatott mintapéldányok alapján eldöntse: az adott mű felsőoktatási célokat szolgál-e, és felkerülhet-e a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ajánlati listájára. A bizottság egyúttal rendszeresen figyelemmel kíséri a támogatásban részesített művek értékesítését, és arról évente - június 30-ig, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. adatai alapján - értékelést készít az OKM felsőoktatási és tudományos szakállamtitkárnak.

A kiadók által a Könyvtárellátó Nonprofit Kft-hez eljuttatott mintapéldányt a szakértői bizottság döntése nyomán a Kft. Feldolgozza, és a testület által megállapított áron felajánlja megvételre a felsőoktatási könyvtáraknak. Ezekből természetesen egyéb szervezet és magánszemély is vásárolhat, de a kedvezményes ár csak a felsőoktatási könyvtárakra vonatkozik.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok