2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az Oktatási Hivatal közleménye a tankönyv-ellátásról

2008. augusztus 22.
Az Oktatási Hivatal valótlannak tartja azt a vádat, mely szerint a tankönyv-jóváhagyási eljárás elhúzódása okozza a kiadók által prognosztizált késedelmes szállítást.
A Magyar Nemzet 2008. augusztus 22-i számában megjelent cikkében a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének képviselője jelezte, hogy ellátási problémák várhatóak a tankönyvpiacon és ennek indokaként a tankönyvek újbóli engedélyezését és annak elhúzódását jelölte meg.

Az Oktatási Hivatal visszautasítja a tankönyves Vállalkozók Országos Testületének vádaskodásait. Elismerjük, hogy egyes tankönyvek eljárása elhúzódik, de ez nem lehet oka a tankönyvek kiszállítása elmaradásának.

A jogalkotó 2007-ben módosította a tankönyvpiac rendjét szabályozó törvényt és rendeletet. A módosítás során megváltoztak a rendelhető tankönyvekre vonatkozó szabályok. A módosítás során a jogalkotó az átmenet zavartalanságának biztosítása érdekében lehetővé tette, hogy a tankönyvjegyzéken átmenetileg (2008. december 31-ig) szerepeljenek azok a tankönyvek is, melyek jóváhagyását kezdeményezték a kiadók, de az eljárás még nem zárult le. Ezek a tankönyvek ugyanúgy rendelhetők és kiszállíthatók, mint az érvényes jóváhagyással rendelkező tankönyvek. Jelenleg 16 kiadó kb. 200 könyve szerepel ezen a részjegyzéken.

A változtatás másik fontos eleme a tankönyvek megrendelési határidejének február 28-ában történő meghatározása volt annak érdekében, hogy a kiadóknak megfelelő idő (fél év) álljon rendelkezésre a vállalt kötelezettségek teljesítésére.

Valótlan a cikkben megszólalók azon állítása, mely szerint valamennyi tankönyvet újra kellett írni és engedélyeztetni. Az érvényes engedéllyel rendelkező könyveket - ez körülbelül 80-90%-a a könyveknek - nem kellett újra jóváhagyatni. A Nemzeti Alaptantervben és a kerettantervekben korábban bekövetkezett változásokat azonban a tankönyvkiadóknak is követniük kellett.

Valótlan a cikkben megszólalók azon állítása, hogy szűkül a tankönyvpiac. A tankönyvjegyzéken jelenleg 3566 darab tankönyv szerepel, miközben 2007-ben 3030 darab tankönyv szerepelt, ami közel 17%-os emelkedést jelent.

Valótlan a cikkben megszólalók azon állítása, mely szerint az Oktatási Hivatal szándékosan hibákat keres és kiadók kiszorítására törekszik. Az Oktatási Hivatal és az általuk felkért szakértők kizárólag a jogszabályokban és szakmai normákban meghatározott szabályok betartását vizsgálják. Az eljárás során eddig is és ezután is lehetőséget adtunk a kiadóknak, szerzőknek, hogy esetleges ellenvéleményüket kifejtsék, és ennek ismeretében döntött az Oktatási Hivatal.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok