2021. december 5.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az oktatási és kulturális miniszter továbbra sem támogatja a felsőoktatási privatizációt

2008. november 27.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Felsőoktatási Kerekasztal legutóbbi, szerdai ülésén megerősítette korábbi álláspontját, miszerint a felsőoktatási intézmények vagyonkezelői jogát kell megerősíteni.
A testület megvitatta a felsőoktatási törvény módosításához benyújtott parlamenti módosító javaslatokat. Az ülésen elhangzott, hogy a felsőoktatási intézmények a vagyongazdálkodásban nagyobb szabadságot kaphatnak, melynek következtében a gazdasági tanácsok összetételében, a szenátus által delegált tagok esetében - az új tagsági megbízatásokkal egy időben - a kiválasztás szakmai feltételei erősödnek. Egyúttal a döntésben résztvevők személyi és anyagi felelőssége nagyobb. A felsőoktatási intézmények által kezelt állami vagyon értékesítésekor az intézmény végzi a lebonyolítást és az ellenérték felvételére is az intézmény jogosult.

A gazdasági tanácsok a továbbiakban sem vonnak el döntési jogosultságokat a szenátustól, véleményezési jogosultságaikat pontosítja a törvény (pályázatok, kutatási stratégiák), vagyongazdálkodási (vállalkozásalapítás, vagyonértékesítés) kérdésekben pedig a tanács javaslata alapján, annak kétharmados támogatásával dönt a szenátus.

Az intézmények által - a saját intézményi tulajdonukból - alapított gazdasági társaságok további gazdasági társaságokat hozhatnak létre.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok