2023. december 9.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Osztrák-magyar egyeztetés a bolognai folyamat 2010-es ünnepi eseményéről, miniszterek találkozójáról

2008. június 6.
Közelmúltban Magyarország Ausztriával közösen elnyerte a - 46 országot átfogó, az egységes Európai Felsőoktatási Térség megteremtését célzó - bolognai folyamatot megkoronázó 2010-es ünnepi esemény, az európai miniszteri találkozó megrendezésének jogát. A részletekről egyeztetett kedden Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár, aki Johannes Hahn osztrák tudományügyi miniszter meghívására utazott az osztrák fővárosba.
A Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár vezette magyar delegáció és az osztrák kollégák egyetértettek abban: mindkét helyszínnek egyenlő jelentőséget kell kapnia e nagyszabású, kétnapos ünnepi eseményen. Ennek megfelelően állították össze a programot is.

A miniszteri találkozó 2010. március 11-én Budapesten kezdődik. A tagországok szakminiszterei a Parlament felsőházi üléstermében beszélnek majd az elmúlt 11 év eredményeiről és a jövőbeli együttműködésről. A konferencia meghatározza a következő évtized fejlődési irányát a bolognai folyamatban. Ugyanakkor a hazai felsőoktatás szellemi és tudományos eredményei is a nemzetközi figyelem középpontjába kerülnek.

1999-ben 29 európai állam felsőoktatásért felelős miniszterei Bologna városában megegyeztek: 2010-re megteremtik az Európai Felsőoktatási Térség előfeltételeit. Ez - többek között - a képzési rendszer reformját, azaz a többciklusú képzés bevezetését jelentette. Emellett megállapodtak abban is, hogy olyan eszközöket alkalmazzanak, olyan intézkedéseket vezessenek be, amelyek átláthatóvá és összehasonlíthatóvá teszik a tanulmányokat és az okleveleket - megkönnyítve ezzel a felsőoktatási teljesítmények és fokozatok kölcsönös elismerését. Egyben javítják a felsőoktatás minőségét, növelik a hallgatói és oktatói mobilitást. A bolognai reformok fő célja Európa versenyképességének javítása.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok