2023. szeptember 30.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Csák Ferenc megnyitja a Német egység a Balatonnál című kiállítást

2009. október 16.
Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára megnyitja a Német egység a Balatonnál című kiállítást a berlini Collegium Hungaricumban ma este. A megnyitón beszédet mond Matthias Platzeck, Brandenburg tartomány miniszterelnöke és Forgács Péter, a projekt művészeti vezetője is.
A Collegium Hungaricum Berlin (CHB) Német egység a Balatonnál című projektjének célja, hogy érzékelhetővé, megfoghatóvá tegye a német és az európai történelem egy egészen rendkívüli szakaszát: a hidegháború idején megosztott német nemzet történelmének azon meghatározó eseményeit, melyek kényszerűségből évtizedekig e nép saját határain kívül, Magyarországon, a Balaton partján zajlottak. A kelet- és nyugat-német állampolgárok szándékos és véletlen balatonparti találkozásai az 1960-as, 1970-es és 1980-as években "megelőlegezték" a német újraegyesülést, előkészítve ezzel a békés forradalmat.
 
A Német egység a Balatonnál projektet Can Togay János, a CHB igazgatójának ötlete alapján a kor tanúihoz intézett felhívásokkal, illetve németországi és magyarországi kutatásokkal 2008 nyarán indították el. A német sajtóban megjelent felhívásaikkal a kor szemtanúinak történeteit, privát film- és fényképfelvételeit keresték. Németországban mindeddig mintegy 50 tanú jelentkezett a felhívásra. Az így összegyűjtött személyes történetek sora a német-német kapcsolatok szinte valamennyi aspektusára kiterjed. A személyes történetek társadalompolitikai összefüggéseit tekintve rendkívül érdekes eredményeket hoztak a magyar és német archívumokban végzett kutatások.
 
Ezek a személyes történetek és anyagok alkotják a Collegium Hungaricum Berlinben 2009. október 16-án nyíló multimédiás kiállítás magját. Az audiovizuális modulok összeállításához sikerült megnyerni a Privát Magyarország című sorozat alkotóját, a nemzetközi szinten is elismert Forgács Pétert, aki amatőrfilmekből, egyéni sorsok pillanataiból konstruál rendkívüli erejű történelmi dokumentációkat.
 
A kiállítás tárgyi anyaga egy folyamatosan növekvő, kortörténeti jelentőséggel bíró gyűjteményből áll, amelyet a szemtanúk nyaralásaihoz, kapcsolataihoz fűződő tárgyak alkotnak - többek között több száz balatoni képeslap.
 
A kiállítás a Collegium Hungaricumban 2010. január 15-ig lesz látható. Ezzel párhuzamosan az anyagból készült vándorkiállítást további német, illetve magyar helyszíneken is bemutatják: többek között Cottbusban, Dortmundban, Budapesten és a Balaton-parton.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok