2023. december 9.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Csák Ferenc Pro Cultura Hungarica kitüntetést adott át Londonban

2009. november 9.
Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára vasárnap este a Londoni Magyar Kulturális Központ 10. jubileumi születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen Pro Cultura Hungarica kitüntetést adott át Catherine Portuges egyetemi tanárnak, a Londoni Magyar Filmfesztivál (Check the Gate) kurátorának, John Cunninghamnek, a Sheffield Hallam Egyetem filmes tanszéke oktatójának, a Londoni Magyar Filmfesztivál kurátorának, Tóth Vali újságírónak, valamint Lady Joan Philips-nek, az 56-os menekült diákok "őrangyalának".
Catherine Portuges és John Cunningham a magyar filmművészet külföldi népszerűsítéséért, Tóth Vali a kultúrák közötti közvetítésért veheti át a Pro Cultura Hungarica kitüntetést. Lady Joan Philips azzal érdemelte ki az elismerést, hogy a Londoni Egyetem Pályaválasztási Irodájának titkárnőjeként mintegy 400-500 magyar menekült diák elhelyezéséért, ellátásért és tanulmányi előmeneteléért dolgozott fáradhatatlanul 1956 vége, valamint 1963 és 1964 között.
 
A Pro Cultura Hungarica díjat a magyar kultúra értékeinek külföldi megismertetésében és terjesztésében, illetve Magyarország és más nemzetek művelődési kapcsolatainak gazdagításában sikereket elért külföldi állampolgárok kaphatják.
 
10 éves a Londoni Magyar Kulturális Központ
 
A Londoni Magyar Kulturális Intézet idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. November 5-e és 8-a között három londoni helyszínen is magyar kulturális események várták az érdeklődőket, akik igazi látványosságként megtekinthették azt az ikonikus Ikarusz járművet (az Ikarus 66-ot), amely 1956-ban került forgalomba, és az első farmotoros Ikarus-gyártmányként vált híressé. A Londoni Közlekedési Múzeumban ezzel egy időben az Ikarus történetéről rendeztek tárlatot. A Covent Garden Piazzán parkoló busz melletti standnál pedig a 2010-es pécsi EKF-programokat népszerűsítették a szervezők.
 
A születésnapi hétvége első napján a magyar jazz egyik kiemelkedő alakja, Vukán György, míg másnap a fiatal jazzgeneráció képviselője, Barabás Lőrinc adott koncertet. Szombaton délben Magyar Enikő brácsaművész virtuóz játékát élvezhette a közönség. Délután a Közlekedési Múzeum színháztermében az EKF címet 1990-ben viselő Glasgow és a tavalyi nyertes Liverpool osztotta meg tapasztalatait a feladatra készülő Péccsel. A beszélgetésen részt vett Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára, Sir Bob Scott, az EKF 2010 program ellenőrző és tanácsadó munkacsoportjának tagja, aki a 2008-as liverpooli EKF intendánsa volt. A kerekasztal-beszélgetést Edwin Heathcote, a Financial Times építészeti/művészeti kritikusa vezette.
 
Vasárnap délutánra 19. századi irodalmi szalonná alakul át az LMKK, ahol magyar kortárs költők mutatkoztak be. Az esemény egyben a Nagy-Britanniában 2010-ben New Order címmel megjelenő antológia kiadását is ünnepli. Az irodalmi kávézó vendégei: G. István László, Szabó T. Anna, Lehóczky Ágnes, és a kötet szerkesztője, George Szirtes voltak.
 
A magyar gasztronómia szerelmesei a londoni magyar csemegebolt jóvoltából egy igazi magyar spájzba is betekintést nyerhettek, és a Gere Pincészet támogatásának köszönhetően megkóstolhatták a legfinomabb magyar borokat.
 
Az ünnepség vasárnap este Vásáry Tamás világhírű zongoraművész, karmester zongoraestjével zárult.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok