2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller egyeztetést kezdeményez a magyar felsőoktatás helyzetéről

2009. július 6.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a következő tanévben egyeztetésre hívja a magyar felsőoktatás képviselőit egyebek mellett a színvonalas magyar felsőoktatásról, a tudományos továbbképzésről, az innovációról, valamint a kutatás-fejlesztésről. Ezt a tárcavezető hétfőn, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Kara Múzeum körút 6-8. szám alatti felújított épületének átadó ünnepségén jelentette be.
Hiller István emlékeztetett arra, hogy az elmúlt másfél évtizedben a felsőoktatásban megnégyszereződött a hallgatók létszáma. Bár a mennyiségi változásokra szükség volt, a magyar felsőoktatás terhelhető képességét túllépte. 2006 óta a minőségi megújítás, az oktatási színvonal emelése áll az oktatáspolitika fókuszában - hangsúlyozta, s hozzáfűzte, ennek megfelelően teljesítmény alapú finanszírozási- és felvételi rendszert alakítottak ki.
 
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
 
"Ez a világ a megszerzett és alkalmazható tudásról szól, alkalmazható tudást pedig csak minőségi képzést folytató intézményekben lehet szerezni" - fogalmazott az oktatási és kulturális miniszter, s örömét fejezte ki, hogy az ELTE a színvonalas, minőségi képzés területén felveszi a versenyt a világ egyetemeivel.
 
Hiller István a 250 millió forint központi támogatásból felújított Múzeum körúti épületről szólva kiemelte, hogy az épületrekonstrukciónak szimbolikus értelme is van, hiszen magában hordozza a hagyományt és az innovációt, a tradíciót és a megújulást.
 
A tárcavezető köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki hozzájárult az épület megújításához.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium felsőoktatási és tudományos szakállamtitkára szerint csak összefogással és empátiával lehetett megvalósítani az ELTE-n az épületrekonstrukciókat az elmúlt 15 évben.
 
Reményét fejezte ki, hogy jövőre a teljes Trefort-kert régi pompájában ragyoghat.
 
Az OKM a 2008. évi költségvetés fejezeti kezelésű előirányzataiból, a Felsőoktatási fejlesztési program keretében, 250 millió forint központi támogatást nyújtott az ELTE Bölcsészettudományi Kara által használt, Múzeum krt. 6-8. sz. alatti épület épületrekonstrukciós munkáinak befejezéséhez.
 
Az 1800-as években épült műemlék épület belső felújítása a Trefort-kerti campus rekonstrukciójának keretében már korábban megtörtént, de a külső homlokzatok felújítása - elsősorban forráshiány miatt - akkor elmaradt. Ennek a hiányosságnak a pótlása történt meg a jelen támogatás keretében.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
A rekonstrukciós munkák 2008 márciusában kezdődtek meg, a felújítás terveit a Mányi István Építész Stúdió Kft. készítette. A kivitelezést - közbeszerzés keretében - a KIPSZER nyerte el, és a munkák 2009 júniusában, költségkereten belül, jó minőségben elkészültek.
 
A teljes egészében központi támogatásból megvalósult beruházás keretében megújultak a díszes homlokzatok, majolika kerámia felületek, pótolták és kijavították a szobrokat és a kődíszeket, megújultak a nyílászárok valamint a kapcsolódó szakipari és gépészeti szerkezetek.
 
A támogatásból, a fentieken túl, elkészült még az ipari védettség alatt álló óra, illetve óraszekrény felújítása is, de elhelyezésére csak az ünnepélyes átadást követően kerül sor. A rekonstrukció keretében a mintegy 4800 m2-t kitevő teljes homlokzatfelület "roncsolás-mentes" felületi tisztítása is megtörtént.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok