2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István megnyitotta a Költők Világkongresszusát

2009. szeptember 28.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a XXIX. Költők Világkongresszusán hétfőn megnyitó beszédében azt hangsúlyozta, hogy Magyarország a kulturális sokszínűség híve, a sokszínűség erő, megértése mások elfogadására tanít, míg az uniformizálás az emberi természet ellen hat.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
 
A tárcavezető elmondta: Magyarország megtisztelve érzi magát, hogy a XXIX. Költők Világkongresszusát itt rendezik. A kongresszus alkalom a beszélgetésre, mások megértésére.
 
A kongresszus résztvevőihez szólva kiemelte: "Olyan ország fogadja Önöket, amelynek irodalma, nyelve, költészete sokkal többet jelent, mint társadalmi kommunikációs eszköz. Olyan ország fogadja Önöket, amelynek anyanyelve, irodalma, összetartozása önazonosság-tudata mindig is meghatározó volt".
 
Magyarországon már réges-régen magyar nyelven írtak verseket, amikor a hivatalos nyelv még nem a magyar volt. Először a 16. században írta le egy katonaköltő azt a szót, hogy édes anyanyelv. S ebben a kifejezésben van valami, ami megfoghatatlan, ami a nyelvet összeköti a megfoghatóval, az emberrel - folytatta Hiller István. Mint arra rámutatott, a magyar kultúra sokszínűsége - a költészettől a néptáncig, az irodalomtól a képzőművészetig - Magyarország legjobb védjegye.
 
Az oktatási és kulturális miniszter hasznos tanácskozást és sikeres együttlétet kívánt a kongresszus résztvevőinek.
 
Hiller István és Turczi István költő a budapesti Költők Világkongresszusának elnöke Parnasszus Költészeti Nagydíjat adott át Anise Koltznak, az Európai Költészeti Akadémia képviselőjének, Dr. Yu Hsinek, a Kínai Költészeti Társaság elnökének, valamint Milan Richternek, a World Academy of Art and Culture első alelnökének.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
A XXIX. Költők Világkongresszusának (XXIX World Congress of Poets) idén Budapest ad otthont szeptember 28. és október 1. között. A kongresszus elnöke Turczi István költő.
 
A World Academy of Arts and Culture nevű, Kaliforniában bejegyzett non-profit világszervezetnek mintegy 1200 költő tagja van a világ 55 országában. Első, alapító kongresszusát 1969-ben tartotta négy kiváló, világszerte ismert költő: Amado Yuzon, Tin-wen Chung, Krishna Srinivas és Lou LuTour kezdeményezésére. A kongresszus elnöki posztját Turczi István tavaly Acapulcóban nyerte el.
 
28 ország több mint száz képviselője érkezik hazánkba a világszervezet 40. születésnapjára.
 
Vendégek érkeznek egyebek mellett a következő országokból: Argentína, Kolumbia, Chile, Mexikó, Peru, USA, Ausztrália, Japán, Törökország, Kína, Tajvan, Korea, Szingapúr, Izrael, India, Franciaország, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Görögország, Belgium, Spanyolország, Szlovákia, Dánia, Norvégia, Luxemburg, Svédország, Anglia.
 
Az eseményen képviselteti magát az összes hazai írószervezet. A találkozó nemzetközi rangját az adja, hogy a világszervezet tagjain és képviselőin kívül rangos európai költők is jelen lesznek. Budapestre látogat például az Európai Költők Akadémiájának teljes vezérkara, itt lesz a Francia Költészeti Társaság elnöke (Vital Heurtebize), a Mongol Kulturális Akadémia elnöke (Mend-Ooyo), a Nobel-békedíjas Ernesto Kahan, vagy a Strugai Költészeti Estek igazgatója (Danilo Kocevski).
 
Fotó: Gordon Eszter
 
A kongresszus egyik fő célja a kultúraközvetítés és a különböző kultúrák közötti párbeszéd elősegítése. A kongresszushoz felolvasó estek is kapcsolódnak majd.
 
A rendezvényeknek a következő helyszínek adnak otthont: a Cervantes Intézet, a Francia Intézet, a Holokauszt Emlékközpont, az ELTE Skandináv Tanszék, a Mongol Nagykövetség és a Műcsarnok.
 
Költői estek, díjátadók, szakmai szimpóziumok, koncertek, költőversenyek színesítik a programot. Bemutatkozik a 2010. évi Költők Világkongresszusának otthont adó japán város, Kioto is.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok