2023. december 9.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István megnyitotta az Opera Europa konferenciát

2009. október 16.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken megnyitotta az Opera Europa konferenciát Budapesten, a Magyar Állami Operaházban. A konferencia az Operaház nemzetközi szakmai elismerésének mérföldköve.
Hiller István: Minden olyan szervezet, amely a kulturális sokszínűséget szolgálja, szívesen látott vendég Magyarországon (Fotó: Gordon Eszter)
Hiller István: Minden olyan szervezet, amely a kulturális sokszínűséget szolgálja, szívesen látott vendég Magyarországon (fotó: Gordon Eszter)
 
"Az elmúlt években az volt a célunk, hogy a Magyar Állami Operaház a művészetről, előadásokról, előadóművészekről szóljon. Hogy a politika ne lépje át az épület küszöbét, de biztosítsa az alavető feltételeket." - -hangsúlyozta a szakminiszter. A tárcavezető beszédében kiemelte, hogy Magyarország számára Európában az oktatás, kultúra és innováció jelenti a jövőt. Méltatta azokat a szervezeteket, amelyek mindehhez hozzá tudnak tenni "így az Opera Europa konferencia is" azáltal, hogy a művészettel, kultúrával foglalkozik, és biztosítja a résztvevők közötti tapasztalatcserét.
 
Hiller István felidézte az Operaház 125 évvel ezelőtti avatását, az "operaházi csatát", amikor akkora volt az érdeklődés a nyitóelőadás iránt, hogy az Operaházon kívül rekedt nézők megrohamozták az Ybl-palotát.
 
Fotó: Gordon EszterAz Opera Europa brüsszeli székhelyű, európai operaházakat és fesztiválokat tömörítő szervezet, 107 tagot számlál a világban. Az operaházak képviselői - főigazgatók, produkciós, műszaki igazgatók és marketingvezetők, valamint a jelmezműhelyek vezetői - évente több alkalommal találkoznak az Opera Europa konferenciáin, hogy tapasztalatot, véleményt cseréljenek, illetve megismerjék a legújabb technikai lehetőségeket.
 
Az Opera Europa őszi konferenciája megrendezésének jogát a 125 éves Magyar Állami Operaház nyerte el, így Cardiff, Drezda, Prága, Varsó, Bregenz és Oslo után idén Budapest ad otthont a soros szakmai fórumnak.
 
A program
Az október 16-án kezdődő kétnapos konferencián 28 ország 67 intézményének 187 képviselője vesz részt. Koppenhága, Moszkva, London, München, Drezda, Bréma, Düsseldorf, Prága, Zágráb, Riga, Lyon és Helsinki operaházai mellett egy kínai operaház vezetősége is jelen lesz.
 
A nyitó plenáris ülés témája: az operajátszás Közép-Európában. A konferencia négy helyszínen folytatódik: a tanácstermekben egymást követik a marketing- és üzleti, valamint a műszaki fórumok, a nyolcvan fő befogadására alkalmas Székely Bertalan teremben színházi szakmai előadásokat és megbeszéléseket tartanak. A "Balett és opera" előadásra olyan nagy múltú operaházak képviselői kaptak meghívást, amelyek egyaránt működtetnek opera és balett társulatot; a koppenhágai, a müncheni és római opera, valamint a moszkvai Bolsoj és a Royal Opera London vezetői osztják meg egymással tapasztalataikat. A további üléseken a "repertoár és stagione", a "tradicionális és modern" címszavak alá sorolható kérdésköröket tárgyalják a résztvevők.
 
Az október 18-i ülés a minden országot érintő gazdasági világválság hatásmechanizmusának tükrében megfogalmazódó túlélési technikákkal foglalkozik, szakértő konzulensek részvételével. Az előadásokra az USA és Nagy-Britannia üzleti szakértői mellett Serge Dorny, a lyoni opera igazgatója kapott felkérést - a pénzügyi hiányok pótlásának lehetséges módozataival ismertetik meg a hallgatóságot. Az aznapi szűkebb körű marketing fórum fiatal résztvevői "Hogyan érjük el az I-Pod generációt?" témában értekezik.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok