2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István felavatta Rómában a megújult Borromini-loggiát

2009. július 10.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken, Róma barokk belvárosában felavatta a világon egyedülálló Borromini loggiát, amelynek tetőteraszáról belátni szinte egész Rómát és a Vatikánt: a Szent Péter templomot éppúgy, mint a fenséges Pantheon lyukas kupoláját, vagy a hatalmas Palazzo Farnese-t. Az avató ünnepségen jelen volt Umberto Croppi, a Római Önkormányzat kulturális ügyekért felelős képviselője is.
A Palazzo Falconieri 1574-ben került Paolo és Girolamo Odescalchi tulajdonába, tőlük pedig a Farnese család birtokába az 1600-as évek elején, majd 1673-ban Orazio Falconieri vásárolta meg. A Falconieri család az eredeti egyszerű reneszánsz épület átalakításával Francesco Borrominit bízta meg, aki az eredeti falak befoglalásával új téri szerkezetet alakított ki. Ekkor került a palota tetejére a hármas nyílású loggia és a felette található terasz, amelynek balusztrádját Janus fejek ékesítik.
 
A 19. század végén ismét átépítették az épületet, ekkor bontották el a Borromini által tervezett és épített kápolnát, továbbá ekkor bővítették ki a barokk lépcsőt eklektikus lépcsőházzal.
 
A Falconieri palota 1927 óta a Magyar Állam tulajdona és a Római Magyar Akadémia székhelye.
 
Az épületet teljes mértékben az 1970-es években újították fel: restaurálták a belső tereket, a stukkókat és a mennyezetfreskókat is. A kilencvenes években megsokasodtak a gondok, különösen a tető ment vészesen tönkre; 2004-ben már nem lehetett tovább halogatni a döntést, s az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) nemcsak a tető, hanem a teljes külső homlokzat felújítását tervbe vette. A külső homlokzatok felújítása 2007-ben fejeződött be.
 
Az 1970-es években zajlott felújítások során a loggia restaurálására nem volt elég fedezet. A felújítás tervanyaga 2005-ben született meg és 2008 decemberében elkezdődött a restaurálás, amely 2009. április 30-án zárult le. A restaurálást, mint a korábbi felújításokat is, az OKM finanszírozta.
 
A felújítás közbeszerzési pályázatát két olasz cég nyerte, a loggia építészeti szerkezeti felújítását az ARIEM srl, míg a loggia speciális restaurálási feladatait, így a Janus fejek restaurálását a CBC Conservazione Beni Culturali Soc. Coop. végezte el. A munkálatok felelős vezetője Wierdl Zsuzsanna restaurátor és Concetta Fornaro építész volt.
 
A loggiára vezető kovácsoltvas csigalépcsőt 2007-ben újították fel.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok