2023. június 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hivatalosan is megkezdődött a New York-i Magyar Kulturális Évad

2009. január 25.
A Budapesti Fesztiválzenekar Carnegie Hall-beli koncertjével szombaton hivatalosan is megkezdődött az "Extremely Hungary" ("Csordultig magyar") New York-i Magyar Kulturális Évad. Fischer Iván világhírű karmestert és zenekarát többször is visszatapsolta a közönség. Hiller István oktatási és kulturális miniszter a koncertet követő ünnepségen külön köszönetet mondott Soros Györgynek, Charles Simonyinak és Kati Martonnak az évad megvalósításában való közreműködésükért. Kati Marton és Tompa Gábor ezen az estén vehette át A Magyar Kultúra Követe címet a tárcavezetőtől.
Hiller István, Soros György és Orsós László Jakab a megnyitón (Fotó: Shan Jayakumar)
Hiller István, Soros György és Orsós László Jakab a megnyitón (Fotó: Shan Jayakumar)

Hiller István a megnyitó ünnepségen azt mondta: ettől a hétvégétől hidat szeretnének építeni két valódi híd, a budapesti Lánchíd és a New York-i Brooklyn-híd között. "Ez a magyar kultúra hídja lesz, amely a két országot összeköti. Láthatatlan híd, mégis sokak számára érthető és érezhető" - fogalmazott a tárcavezető, aki úgy vélekedett: magyarnak születni a lehető legnagyobb kalandok egyike, ezt a Fesztiválzenekar és Fischer Iván is bebizonyította az amerikai közönségnek.

Hiller István beszédében külön köszönetet mondott Soros Györgynek, Charles Simonyinak és Kati Martonnak az évad megvalósításában való közreműködésükért, segítségükért. Kati Marton, illetve Tompa Gábor rendező, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója ezen az estén vehette át A Magyar Kultúra Követe kitüntetést Hiller Istvántól.

Kati Marton átveszi A Magyar Kultúra Követe kitüntetést
Kati Marton átveszi A Magyar Kultúra Követe kitüntetést

Orsós László Jakab, a New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatója, az évad kurátora beszédében hangsúlyozta: ez a fesztivál nem valósulhatott volna meg olyan nagyszerű partnerek nélkül, mint a Carnegie Hall.

Clive Gillinson, a Carnegie Hall igazgatója arra mutatott rá, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje nemcsak egyetlen koncert, annál jóval több. A New York-i Magyar Kulturális Évad történetet ad az embereknek, amiről hosszabban lehet beszélgetni, tovább ad témát, így a hatása is mélyebb - fejtette ki az igazgató.

Kati Marton, Amerikában élő magyar újságíró-író, az évad védnöke szerint különleges volt ez a hét, hiszen amerikaiként és magyarként is alkalmat adott az ünneplésre - egyrészt az elnöki beiktatás, másrészt a magyar évad kezdete révén.

A Budapesti Fesztiválzenekar koncertje, melynek középpontjában a magyar roma zenészek, valamint a magyarországi roma muzsika és annak feldolgozásai álltak, teltházas volt, és hatalmas sikert aratott.

Fotó: Shan Jayakumar

A Carnegie Hall a Fesztiválzenekar nyitókoncertje után még két hétig - a kortárs magyar zeneszerzőkre és előadókra koncentrálva - erőteljes képet próbál adni a magyar zenéről. Kiemelt eseménye a programnak Kurtág György és felesége első New York-i koncertje, és a Kurtág által tartott mesterkurzus.

A New York-i Magyar Kulturális Évad programjainak két város legkiemelkedőbb helyszínei adnak majd otthont, egyebek mellett a Carnegie Hall, a Lincoln Center, a Jewish Museum, a 92nd Street Y New York-ban, illetve a National Gallery, a Kennedy Center és a Library of Congress Washingtonban.

Részletes program az évad honlapján: www.extremelyhungary.com
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok