2024. február 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kiállítás Londonban a 100 évvel ezelőtti Magyarországról

2009. január 13.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitotta meg londoni tartózkodása alatt, január 12-én este az Londoni Magyar Kulturális Központ (LMKK) hivatalos évnyitó kiállítását. A miniszter a brit fővárosban rendezett Tanulás és Technológia elnevezésű nemzetközi fórumon vesz részt január 12. és 14. között.
A Londoni Magyar Kulturális Központ idei első kiállításának megnyitója egybeesett a világ oktatási minisztereinek londoni tanácskozásával, melyen részt vesz a tárcavezető, Hiller István is. A nemzetközi fórumon a világ szakminiszterei és az oktatási élet egyéb kiemelkedő szereplői vitatják meg, milyen új kihívásokkal kell az oktatásnak szembenéznie a XXI. században.

Hiller István a tárlat megnyitóján elmondta, hogy a Londoni Magyar Kulturális Központ az elmúlt tíz év alatt azt a szerepet töltötte be, amit a Stokes házaspár száz évvel korábban. Adrian és Marianne Stokes munkája jelentősen hozzájárult Magyarország száz évvel ezelőtti pozitív megítéléséhez, hiszen a házaspár gyönyörűen megszerkesztett könyvén keresztül ismertette meg a briteket hazánk tájaival és szokásaival.
Takács Ildikó Katalin, az LMKK igazgatója köszöntő beszédében kifejtette: a legcsodálatosabb ilyen emberi történeteken keresztül megismerni és erősíteni a két nemzet közötti kapcsolatot.

Az LMKK kiállításán egy száz évvel ezelőtt született útikönyv illusztrációiból láthatnak válogatást az érdeklődők.
Az intézet egy vándorkiállítás részeként mutatja be Adrian Stokes festő és osztrák származású felesége, Marianne Stokes műveit, amelyek egy Magyarországról szóló útikönyvhöz készített illusztrációként jelentek meg 1909-ben. A vidék Magyarországáról készült portrékkal és tájképekkel színesített könyvnek nemcsak művészeti értéke jelentős, de kordokumentumnak is tekinthető.
A házaspár az I. világháború kitörése előtt járta be Kelet-Európa tájait, és lenyűgözte őket a magyarországi vidék: az 1909-ben megjelent útikönyv ennek az utazásnak a gyümölcse.
A könyvet Adrian Stokes írta és szerkesztette, az illusztrációkat pedig feleségével közösen készítette. Az útikönyvben összesen 75 illusztráció jelent meg, ebből mintegy 25-30 látható a Kulturális Központban nyílt tárlaton. A kiállítás kurátora, Magdalen Evans az alkotók ük-unokahúga. A tárlat január 12. és 20. között tekinthető meg a Londoni Magyar Kulturális Központban.

Adrian és Marianne Stokes: Megfestett életek

A vándorkiállítás egy része először az LMKK-ban, majd január 30-tól a teljes retrospektív kiállítás a Wolverhampton Galériában lesz látható, ahonnan még négy másik helyszínre utazik 2009-ben.
Marianne és Adrienn Stokes munkái Nagy-Britannia legnevesebb múzeumaiban is megtekinthetők, egyebek mellett a Tate-ben, a National Portrait Gallery-ben, valamint a Victoria és Albert Múzeumban. Marianne Stokes leghíresebb műve a Madonna és gyermek, mely a 2005-ös brit karácsonyi bélyegen is szerepelt.
Marianne Stokes grazi születésű művész és Adrian Stokes angol tájképfestő első 2009-es retrospektív kiállítása a Wolverhampton Galéria és Magdalen Evans közös kurátori munkája.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok