2023. június 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyarország először vesz részt a Jeruzsálemi Nemzetközi Könyvvásáron

2009. február 16.
Vasárnap délután nyílt meg a Jeruzsálemi Nemzetközi Könyvvásár, amelyen Magyarország első alkalommal állít nemzeti standot. A február 15. és 20. között megrendezendő programot az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) támogatta, míg szakmai kérdésekben és a magyar könyvtermés bemutatójának összeállításában a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) nyújtott segítséget.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter még tavalyi izraeli látogatásán vetette fel - a MKKE és a tel-aviv-i Magyar Nagykövetség oktatási és kulturális szakdiplomatája, Lányi Eszter kezdeményezésére -, hogy az Izrael és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 20. évfordulóján hazánk, könyvkultúránk és kortárs irodalmunk szívesen mutatkozna be a nagy múltú Jeruzsálemi Nemzetközi Könyvvásáron. A tárcavezető javaslatát örömmel fogadták az izraeli partnerek.

A tegnap kezdődött könyvvásáron majdnem félezer kötet ad átfogó képet a magyar könyvtermés szinte minden műfajáról, mindenekelőtt az Izraelben is nagy elismerésnek örvendő kortárs magyar irodalomról, a magyar művészeti és tudományos könyvkiadásról, gyermek- és ifjúsági irodalmunkról. A Magyar Turisztikai Zrt. közreműködésével pedig hazánk legszebb tájaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A magyar irodalmat három olyan jeles író képviseli, akik - műveik fordításai révén - jól ismertek az izraeli olvasók körében. Esterházy Péter, Konrád György, Spiró György irodalmi estek és felolvasások keretében mutatkoznak be, s a magyar standnál dedikálják is magyar, valamint héberül megjelent köteteiket. Nemcsak a vásáron, hanem a jeruzsálemi Magyar Házban is találkoznak olvasóikkal.

A könyvvásár látogatóit február 16-án Bogyay Katalin, az OKM nemzetközi szakállamtitkára köszönti, majd Kézdy Luca és DJ Bem magyar népzenei elemeket tartalmazó koncerttel szórakoztatja a közönséget. A magyar standnál Szentgyörgyi Zoltán nagykövet fogadja a magyar és izraeli szakmai delegáció tagjait.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok