2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Múzeumok Éjszakája: az idén karszalaggal lehet látogatni a múzeumokat

2009. június 15.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Múzeumok Éjszakája sajtótájékoztatóján elmondta, a június 20-án tartandó színvonalas, hangulatos kulturális kavalkádon olyan karszalag jeggyel lehet a múzeumokat látogatni, amely a múzeumi buszok mellett érvényes lesz a BKV menetrendszerinti járataira is. A sajtótájékoztatón az oktatási és kulturális miniszter és Majorosi Emese, a Pannon Zrt. kommunikációs igazgatója együttműködési megállapodást írt alá, melynek értelmében a cég a Múzeumok Éjszakája főtámogatója.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
 
A tárcavezető úgy fogalmazott, "több mint öröm, a kultúra megbecsülése, hogy a jelenlegi világgazdasági helyzetben is van olyan partner, aki látja, hogy a Múzeumok Éjszakájába befektetni érték".
 
Hiller István felhívta a figyelmet arra, hogy a nagy, országos, egyéjszakás kalandhoz idén 81 budapesti és 179 vidéki múzeum csatlakozott. A Múzeumok Éjszakájára minden jelentős múzeum kitalált valami újat, "nincsenek sablonok, nincsenek előírt programok".
 
Az oktatási és kulturális miniszter reményét fejezte ki, hogy a Múzeumok Éjszakája idén is maradandó és emlékezetes kulturális élményt nyújt valamennyi látogatónak.
 
Majorosi Emese, a Pannon Zrt. kommunikációs igazgatója felidézte, hogy a távközlési társaság és a művészet kapcsolata másfél évtizedes hagyományra tekint vissza.
 
Mint rámutatott, a Múzeumok Éjszakája az ország egyik legnagyobb közösségi élménye.
 
A kommunikációs igazgató megemlítette azt is, hogy a Pannon WAP oldalát böngészők ízelítőt kaphatnak a Múzeumok Éjszakája programjaiból és tájékozódhatnak a BKV járatairól is.
 
 
Múzeumok Éjszakája
 
Idén is több száz programmal és kiállítással várják a közönséget az immár hetedik Múzeumok Éjszakáján június 20-án országszerte.
 
Az európai nagyvárosok hagyományait követve Magyarországon is az év leghosszabb napjához, Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjszakán rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját. Késő éjszakáig lehet ilyenkor megtekinteni az aktuális nagy kiállításokat, de a tárlatlátogatásokon kívül számos aktív program is várja az érdeklődőket késő délutántól akár hajnalig. Tűzzsonglőrködés, ismeretterjesztő, valamint tánc- és színielőadások, különleges performanszok, zenei műsorok és érdekes beszélgetések izgalmas egyvelege zajlik ilyenkor országszerte a Múzeumok Éjszakáján.
 
Az első hazai Múzeumok Éjszakáját 2003-ban rendezte meg a kulturális tárca. Akkor pár tízezer látogatója volt, tavaly pedig már több mint 379 ezren jöttek el. Évről évre nő a résztvevő múzeumok száma is: idén Budapesten 81, vidéken pedig 179, összesen tehát 260 helyszínen várják az érdeklődőket.
 
Tavaly az üzleti világ is felfedezte a rendezvényt: a tárca és a Pannon közötti megállapodás értelmében a cég volt a rendezvény főtámogatója. Az együttműködésnek köszönhetően az eddigieknél lényegesen nagyobb összeget lehetett az esemény kommunikációs kampányára fordítani, ami szintén hozzájárult a látogatói csúcs megdöntéséhez. A gazdasági válság idején különösen örvendetes hír, hogy a Pannon idén is a rendezvény mellé áll.
 
A rendezvény koordinálásáért felelős oktatási és kulturálistárca megrendelésére tavaly készült először a Múzeumok Éjszakájáról felmérés. A 11 helyszínen - a Szépművészeti Múzeumban, a Magyar Nemzeti Galériában, a Néprajzi Múzeumban, a Magyar Nemzeti Múzeumban, az Iparművészeti Múzeumban, a Közlekedési Múzeumban, a Jövő Házában, a Magyar Természettudományi Múzeumban, a Budavári Labirintusban, a Terror Házában, valamint a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban - gyűjtött adatok ugyan nem reprezentatívak, mégis számos fontos információt hordoznak a szervezők számára.
 
A kutatás is igazolta a Múzeumok Éjszakájának sikerét, hiszen Budapesten a múzeumlátogatók 27%-a más településekről érkezett: Abonytól Zsámbékig több száz településről jöttek a budapesti kiállításokat megnézni az érdeklődők, akik átlagosan 4 helyszínt látogattak meg. A Múzeumok Éjszakája egyértelműen családi, társasági program: a vendégek 94%-a társasággal érkezett az eseményre. A Múzeumok Éjszakája megtartva-megújuló rendezvény: látogatók közel fele új vendég, fele visszatérő. A felmérésből kiderült az is, hogy a látogatók java ezen az estén több múzeumba jut el, mint egész évben összesen.
 
Újdonságok:
Idén a korábbi matricától eltérően karszalag szolgál majd belépőjegyként.
 
A karszalagokkal ingyenesen vehetőek igénybe a BKV menetrendszerinti járatai 16.00 órától hajnal 5.00 óráig, valamint az idén is a közönség rendelkezésére álló múzeumbuszok. Ez utóbbiak négy útvonalon közlekednek majd 18.00 órától éjjel 2.00 óráig.
 
Az OSZK és a Magyar Kerékpárosklub szervezésben először lesz múzeumi kerékpáros körjárat, amely a Várból indul 21 órakor, a végállomása pedig a Városliget, ahová késő éjjel érkeznek meg a résztvevők. Ebből az alkalomból több mint 100 férőhelyes ideiglenes kerékpártárolót telepítenek a Várba.
 
"Örömzene" roma-zsidó zenei fesztivál a Múzeumok Éjszakáján: a Mazsihisz idén első alkalommal vesz részt a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatban. Az események a Magyar Zsidó Múzeumban és a Dohány utcai zsinagóga előtt, a Herzl téren zajlanak 22 órától az éjszakába nyúlóan. A múzeumban ingyenes tárlatvezetésekkel, beszélgetésekkel, a zsinagóga előtti téren pedig koncertekkel várják az érdeklődőket. (Fellépő művészek többek között: Szakcsi Lakatos Béla, Babos Gyula, Szakcsi Lakatos Róbert, Gerendás Péter, stb.)
 
Földalatizz! címmel mutatkozik be a Múzeumok Éjszakájával együttműködve a Milleneumi Földalatti vonalán a Budapesti Kulturális Klaszter. A 20 megállóban egyidőben zajló különböző produkciók a Klaszter tagjainak széles spektrumát hivatott bemutatni: a kulturális és művészeti élet minden szegmensét átfogó tömörülés ezzel a programsorozattal lép ki a nyilvánosság elé. A Múzeumok Éjszakája programjaihoz csatlakozó, résztvevő tagok: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Merlin Színház, L'Office, AKKU, Hungarofest/Klassz Zenei Iroda, Anatomische Theater, Formanek Színház, Eventuell Galéria, Ludwig Múzeum, Studio Metropolitana, Mai Manó Ház, Képzőművészeti Egyetem, Ráday Könyvesház, Raygun - Naprolnapra.hu és a LexKoan.
 
Fontos információk:
A múzeumok programja változó időben kezdődik és ér véget, de 18-24 óra között minden helyszínen vannak események.
 
A rendezvénysorozat részletes programja megtalálható a www.muzeumokejszakaja.hu weboldalon, illetve a budapesti programokhoz az Exit magazin külön ingyenes mellékletet jelentetett meg, a vidéki programokat pedig a Népszabadság ez alkalomból megjelenő melléklete tartalmazza majd.
 
A Múzeumok Éjszakájára a jegyeket a helyszíneken, illetve a BKV pénztáraiban lehet megvásárolni. A felnőtt jegy 1300 (ez 100 Ft-os emelkedést jelent), a gyermekjegy 600 forintba kerül, hat éven aluliaknak pedig ingyenes a belépés.
 
A MÁV-START Zrt. ahogy eddig, a jövőben is igyekszik támogatni kedvezményes menettérti jegyekkel a kiemelt sport és kulturális rendezvényeket. 2009-ben a Múzeumok Éjszakája rendezvény látogatóinak is 50%-os alkalmi menettérti kedvezményt biztosítanak, hogy az országos programsorozat helyszíneire minél többen juthassanak el akár távolabbi lakóhelyekről is, és élvezhessék a színes, érdekes programokat.
 
Az idei Múzeumok Éjszakáján a közönség rendelkezésére állnak, és a belépőjegyekkel ingyenesen vehetőek igénybe a BKV menetrendszerinti járatai 16.00-05.00 óra között, illetve korábbi évekhez hasonlóan a múzeumbuszok is. A múzeumbuszok négy útvonalon közlekednek majd 18.00 órától éjjel 2.00 óráig az alábbiak szerint:
  • A Belvárosi körjárat a Deák térről a városnéző autóbusz megállóhelyről indul 7-8 percenként. Megállóhelyek: Andrássy út, Opera, Vörösmarty u., Bajza u. Hősök tere, Ajtósi Dürer sor, Fiumei út, Könyves Kálmán krt., Klinikák, Ferenc krt., Kálvin tér, Astoria, Alkotmány u., Lehet tér, Nyugati tér, Arany János u., Deák tér.
  • A Budai körjárat a Deák térről (a 9-es autóbusz végállomása mögött) indul 5 percenként. Megállóhelyek: Szarvas tér, Dísz tér, Palota út, Széna tér, Margitsziget, Deák tér.
  • Az Óbudai körjárat a Batthyány térről a 86-os autóbusz megállóhelyről indul 30 percenként. Megállóhelyek: Remetehegyi út, Szentlélek tér, Záhony u., Szentlélek tér, Remetehegyi út, Corvin tér, Batthyány tér.
  • A Ludwig Múzeum járat a Deák térről (szintén a 9-es autóbusz végállomása mögött) indul 10 percenként. Megállóhelyek: Soroksári út, Ludwig Múzeum, Kaposvár u., Szent Gellért tér, Deák tér.
Programajánlat:
 
Ferihegy Repülőgép Emlékpark: óránként éjszakai reptérlátogatás
A vendégek megismerhetik a Ferihegyi repülőtér működését, történetét, repülőgépek kiszolgálását, fel-és leszállását az éjszakai fények teljes pompájában. Az este során nyitva állnak a nagyközönség előtt a repülőgépek és azok pilótafülkéi is, és ezen az estén ünnepélyesen adják át a felújított An-2 típusú repülőgépet.
 
Iparművészeti Múzeum: ORG.ORG
Az organikus építészet kiállítás témájához hasonlóan az éjszaka programja a természetközeli felfogás fontosságára hívja fel a figyelmet. Ennek jegyében környezettudatos divatkreációkat felvonultató összművészeti performanszokkal, organikus hajkreációkkal, gerillakertészeti kezdeményezéssel, bio-büfével és öko-piaccal várják a látogatókat. A múzeum üvegcsarnokát uraló gigantikus méretű fényfestett világ-háló alatt elterülő réten a táncosok és zenészek kozmikus élményt nyújtó érzéki kavalkádja tetőfokán este kilenckor és éjfélkor megállítják az időt...
 
Holdudvar Galéria: Lágy érzelmek, vad ösztönök
Juhász Tibor, Oroszországból hazatért festőművész erotikus képeit csak ezen az éjszakán egy szokatlan és formabontó kiállításon lehet majd megtekinteni.
 
Kiscelli Múzeum: Az énekek éjjele
A Kiscelli Múzeum idén is tematikus esttel várja vendégeit, az idei Szent Iván éjjelén főként a zenerajongók széles táborára számítanak. A magas színvonalú és sokrétű zenei élmény iránt érdeklődők számára a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz, Fúvós, Népzene és Vonós Tanszék hallgatóinak gazdag repertoárja mellett az est kiemelkedő eseménye Giacomo Puccini: Gianni Schicchi című operája a Magánének Tanszék végzős hallgatóinak előadásában kínál színes és élvezetes programot. Az est programjában különleges színt képvisel a Voices énekegyüttes műsora.
Kísérőprogramjaik között szerepel az Operaház értékes és egyedülálló jelmezeinek bemutatása. Egy kamarakiállításon megcsodálhatják a 125 éves Operaház terveit is és a díszletkészítés műhelytitkainak bemutatásával bepillanthatnak az operajátszás kulisszái mögé.
 
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum: Egy szelet Sacher
Mi várja a látogatókat ezen az éjszakán? Minden, mi szem-szájnak ingere! Sacher kiállítás lévén, a kicsik valódi cukrászinasok lehetnek a gyermekfoglalkozás keretében, majd a szorgos munka után a Fabatka Bábszínház előadásán fújhatják ki magukat.
A szülők és az idősebb látogatóik a Magyar Virtuózok Kamarazenekar tagjaiból alakult vonós négyes által játszott klasszikus dallamok révén egy igazi, bécsi szalonban érezhetik magukat.
Az éhező gyomrúak retró Utasellátó-rolóval és Sacher-minyonnal segíthetnek magukon, a játékos kedvűek pedig totók kitöltésével tesztelhetik tudásukat és indulhatnak a nyereményért, egy eredeti Sacher-tortáért!
 
Magyar Mezőgazdasági Múzeum: Tüzes ízek éjszakája
Tüzes fények, ellenállhatatlan ízek, fantasztikus zene és varázslatos hangulat várja majd a látogatókat a Vajdahunyadvárban. Varázsudvar vár a Kerengőben, izzító ritmusok csábítanak az udvaron. Kóstolhatnak forrót, meleget, izzót és tüzeset, égetőt és csípőset a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje tálalásában.
 
Kecskeméten rekordszámú, csaknem harminc(!) helyszínen - a múzeumok mellett kávézókban, galériákban, planetáriumban, tiszti klubban, bábszínházban és egyéb kulturális intézményekben is - várják a látogatókat.
 
A Diósgyőri Várban az érdeklődők sötétedés után félóránként fáklyás tárlatvezetéssel tekinthetik meg az állandó kiállításokat, a Történelmi Panoptikumot, a Fegyvertörténeti kiállítást és Nagy Lajos kandallós szobáját.
 
Balassagyarmaton el lehet látogatni egy működő börtönbe június 20-án 15 és 21 óra között! Levéltári dokumentumok és egy rabomobil segítségével megismerkedhetnek a vendégek az építészetileg egyedülálló balassagyarmati börtön történetével, de benézhetnek Sisa Pista betyár cellájába, végigjárhatják a körfolyosókat, az akasztófa sötét udvarát.
 
Pápán a Kékfestő Múzeumban gigamintázás keretében készítik el Pápa város terítőjét. Minden látogató egy választott minta lenyomásával hozzájárulhat a rekordméretű terítő elkészítéséhez.
 
Hajdúszoboszlón a Bocskai István Múzeumban 'A földtől a csillagokig...' juthatnak el a látogatók. A Fazekas István emlékkiállításhoz kapcsolódóan Fazekas Lajos, a Népművészet Mestere fazekaskodik, valamint hagyományos népi ételkészítés és kóstoló is várja az érdeklődőket. Szabó Gergely egyetemi oktató távcsöves csillagászati bemutatót tart. Csak ezen a napon lesz látható a 8 millió éves bükkábrányi fák egy darabja a miskolci Hermann Ottó Múzeum gyűjteményéből.
 
Debrecenben a MODEM-ben rendhagyó tárlatvezetéseket tart Dinnyés József daltulajdonos, Derencsényi István, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökhelyettese, Lengyel István építész, Rutkai Bori előadó- és képzőművész és Ráckevei Anna színművésznő.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok