2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2009

2009. szeptember 24.
Immár negyedik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Őszi Fesztiválját, amelynek keretében az ország összes régiójából mintegy százhatvan múzeum szervez a nagyközönségnek szóló rendezvényeket hét témakörbe csoportosítva, hat héten át. A szeptember 28-i múzeumpedagógiai évnyitóval kezdődő programsorozat a szabadtéri múzeumok Márton-napi vigasságaival zárul november közepén.
Schneider Márta, az OKM kulturális szakállamtitkára beszél a fővárosi Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartott sajtótájékoztatón (Fotó: Gordon Eszter)
Schneider Márta, az OKM kulturális szakállamtitkára beszél a fővárosi Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartott sajtótájékoztatón (Fotó: Gordon Eszter)
 
A Múzeumok Majálisa és a Múzeumok Éjszakája mellett sikerült egy újabb hagyományt teremteni ezzel az évente ismétlődő, hosszabb időszakon átívelő rendezvénysorozattal, amelyen a látogatók széles rétegei kereshetik fel a múzeumok kiállításait, és vehetnek részt különleges élményt nyújtó, változatos, szórakoztatva oktató programokon, többnapos rendezvények, családi hétvégék és rendhagyó tanórák keretében. A fesztivál a látogatóbarát múzeum megvalósításáért felelős munkatársak számára is érdekes programokat kínál a különböző szakmai napok és műhelymunkák során.
 
Aki ellátogat a múzeumokba a fesztivál ideje alatt, rengeteg szokatlan élményt szerezhet. Így például vendégségbe mehet Mátyás és Beatrix királyné udvarába, beiratkozhat az apródiskolába, tervezhetnek királyi, nemesi, városi, céhes címereket, Aquincumban, Vénusz és Hygieia birodalmában megismerheti az ókori wellness világát, történeti séták során betekintést nyerhet a barokk díszítőművészetbe, felkeresheti Szatmár legszebb fatornyait, vagy akár bejárhatja kerékpárral a Budavári Palotát, megismerheti a budapesti földalatti történetét. Kalandozhat a Hegyháton és a Völgységben, délidőben a Sachernál tarthat egy kávészünetet, majd felfrissülve randevúzhat Bajor Gizivel, vagy a kibernetikus szerzetessel. Betekinthet pincékbe, padlásokra, bepillanthat raktárakba és műhelytitkokba, belenézhet a preparálás munkafolyamatába, megismerheti az őskori alkalmazott grafika és az ókori graffiti művészetét, Jedlik, Picasso, Munkácsy "bőrébe bújhat", felfedezheti a Sztálin-dísztribün titkait, 1014 négyzetméteren át rajzolhat a Mátrában, a Márton napi vígasságban pedig libakóstolóval, gasztronómiai különlegességekkel búcsúztathatja az őszt.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
A látogatók és a résztvevő intézmények számának alakulása 2006-2009
 
Múzeumok száma
Programok száma
Látogatók száma
2006
2007
2008
2009
2006
2007
2008
2009
2006
2007
2008
2009
49
75
110
160
300
410
625
800
25556
121630
92598
 
 
Múzeumpedagógiai Évnyitó
Magyar Nemzeti Galéria, szeptember 28.
 
A Múzeumok Őszi Fesztiváljának központi nyitó nagyrendezvénye idén is a Múzeumpedagógiai Évnyitó, amelyet immár hetedik alkalommal rendeznek meg. Az esemény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a múzeumokra - mint az oktatás fontos helyszíneire -, másrészt hogy bemutassa, hogy a múzeumok a tanévhez igazodva milyen új programokkal várják a pedagógusokat és a diákcsoportokat. Az évnyitóhoz kapcsolódó konferencián lehetőség nyílik arra is, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a muzeális intézmények beszámoljanak a közművelődés és a múzeumpedagógia terén végzett kutatásaik eredményeiről, valamint ismertessék legsikeresebb fejlesztéseiket. Külön blokkban kapnak prezentációs lehetőséget azok az egyesületek, alapítványok, amelyek a civil szféra képviselőiként a múzeumügy, a múzeumi közművelődés terén, e szakmai kör érdeklődésére számot tartó eredményeket értek el az adott időszakban. Ezen eseményen adják át a Múzeumpedagógiai Nívódíjat is a korszerű, újszerű múzeumpedagógiai kezdeményezések elismeréseként.
 
Közönségprogramok
 
A Múzeumok Őszi Fesztiválja programjain 160 múzeum vesz részt, és szervez a nagyközönségnek szóló rendezvényeket hét témakörbe csoportosítva. A múzeumi szakma valamennyi területét érintő témakörök a múzeumi programpaletta sokszínűségét jelzik, és minden bizonnyal egy szélesebb látogatói kör megszólítására és bevonására nyílik lehetőség. Az elmúlt évek népszerű témái mellett az idei fesztivál két új tematikával gazdagodott, - Múzeumok délidőben (Múzeumi á la carte) és "A Nagy Rajzolás" - amelyekhez számos intézmény csatlakozott.
 
Múzeumok délidőben (Múzeumi á la carte)
Különleges, rendkívüli, nem mindennapi emberek, állatok, növények, tárgyak, történetek, események, tevékenységek a múzeumban. Szokatlan időben szervezett tartalmas múzeumi program, könnyed stílusban - ebéd helyett, előtt és után.
Múzeumi szakterület: valamennyi
Program: ismeretterjesztő, hétfőtől csütörtökig délidőben érdeklődőknek
 
"A Nagy Rajzolás" (október 10., szombat)
A fesztivál idén először kapcsolódik a "Big Draw", azaz a "Nagy Rajzolás" rendezvénysorozathoz, amelyet októberben már tizedik alkalommal rendeznek meg világszerte, több mint ezer helyszínen - könyvtárakban, galériákban, kastélyokban, múzeumokban, iskolákban, közösségi házakban, bevásárlóközpontokban. (A csatlakozó helyszíneket megjelentetik a Múzeumok Őszi Fesztiválja programfüzetében.)
Október 10-én a múzeumok saját helyszíneiken szervezik meg a programot, és invitálnak mindenkit kortól, kézügyességtől és alkotóstílustól függetlenül. A szervezők és résztvevők így kiléphetnek a megszokott keretekből, és a bevett eszközök (ceruza, festék, szén stb.) használata mellett kipróbálhatnak új anyagokat is az alkotásra, például homokot, textilt vagy akár vízpárát is! Ugyanúgy értékelik a technikailag kifinomult munkákat, mint a vad színes ötleteket: a logikátlan szívesen látott, csakúgy, mint a megszerkesztett.
Múzeumi szakterület: valamennyi, különösen a művészeti gyűjtemények
Program: szórakoztató, szabadidős, hétvégi
 
Pincétől a padlásig
A látogatók elől elzárt múzeumi helyszínekkel, ismeretlen múzeumi tevékenységekkel, foglalkozásokkal, különleges tárgyakkal, rejtélyes, hihetetlen történetekkel ismerkedhetnek a kalandvágyó látogatók.
Múzeumi szakterület: valamennyi
Program: hét közben diákoknak, hétvégén családi, ismeretterjesztő program
 
Művészetek találkozása
A múzeumok programjaiban a kiállítások mellett - azokat kiegészítve, gazdagítva - megjelenik a zene, a tánc, a dráma és a költészet.
Múzeumi szakterület: művészetek, néprajz, történettudomány
Program: szabadidős program, ismeretterjesztő, oktató program
 
Álruhában
A látogatók, tárlatvezetők, muzeológusok "álruhát" öltenek és kosztümös múzeumi program keretében ismerkednek korokkal, tárgyakkal, eseményekkel.
Múzeumi Szakterület: valamennyi
Program: hét közben diákoknak, hétvégén családi, ismeretterjesztő program
 
Múzeumi tanösvény
Egy- vagy több múzeum, iskolákkal, civil szervezetekkel közösen szervezett programja. A cél egymás kiállításainak, hagyományainak, kulturális örökségének megismerése, megismertetése közösen szervezett program keretében.
Múzeumi szakterület: valamennyi
Program: hétvégi családi, ismeretterjesztő program
 
"Múzeumok őszbúcsúztató vígassága - a szabadtéri múzeumok Márton-napi vígassága"
Az eddigi fesztiválokon a legnagyobb érdeklődés a szabadtéri múzeumok Márton-napi vígasságát kísérte. Egy eddig holtszezonnak számító időpontban szerveztek a múzeumok érdekes, látványos programot, és e kezdeményezést kedvezően fogadta a turisztikai terület is. Ebben az évben is megrendezik e fesztivál jellegű, szórakozást, kikapcsolódást, vidám együttlétet nyújtó múzeumi eseményeket.
Múzeumi szakterület: néprajz
Program: szórakoztató, szabadidős, hétvégi
 
A Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat szervezői az MMP Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre) és az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közgyűjteményi Főosztálya, társszervezői a megyei múzeumi munkacsoport tagjai.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok