2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az OKM cáfolja a Blikk állításait

2009. szeptember 9.
A Blikk 2009. szeptember 9-i számában, „Luxusutak a mi pénzünkön” című cikkében valótlan állításokat közölt, és több olyan, az Oktatási és Kulturális Minisztériumra (OKM) vonatkozó állítást tett, amely rossz fényben tünteti fel a minisztériumot.
A közvélemény hiteles tájékoztatása érdekében az OKM részletesen ismerteti a cikk által említett utazásokat:
A Blikk valótlanul állítja azt, hogy: „Az idén júliusban például egyhetes jutalomutat szerveztek Oroszországba; a papírokból úgy tűnik, a tárca munkatársai 1.5 millió forint közpénzért pihenhettek.”
 
A Blikk állításaival ellentétben az OKM munkatársai sem eddig, sem ezután nem pihennek, nem nyaralnak közpénzből, és nem vesznek részt közpénzből finanszírozott jutalomutazáson.
 
A Blikk állításaikkal ellentétben Oroszországba nem az OKM munkatársai, hanem a magyarországi orosz nyelvi OKTV döntőjének öt résztvevője és egy kísérőtanár utazott.
 
A magyar-orosz oktatási együttműködésben meghatározottak szerint az orosz fél minden évben Moszkvában fogadja a verseny öt résztvevőjét a Moszkva városa által rendezett 21 napos nemzetközi orosz nyelvi táborban. A tehetséges diákok így kiváló tanároktól tanulhatnak, és a vegyes, nemzetközi csoportokban nem csak az orosz kultúráról, hanem a világ sok más országáról is képet kaphatnak.
 
A cikkben említett helyszíneken, a Mexikóban, Cambridge-ben és Kínában lezajlott nemzetközi diákolimpiákon és versenyeken egyetlen minisztériumi munkatárs sem vett részt. A versenyre a résztvevő diákok és kísérő tanárok utaztak ki.
 
A versenyző diákokat minden évben a csapatvezetőkből, egyetemi és középiskolai tanárokból álló felkészítők választják ki, s ez független a minisztériumtól. Az, hogy az egyes olimpiákat a világ melyik pontján rendezik meg, a résztvevő országok egyeztetése után alakul ki. Hazánk legutóbb a kémiai diákolimpiát szervezte Budapesten nagy sikerrel.
 
A csapatok létszámát a résztvevő országok által elfogadott szabályzat határozza meg. Szintén nemzetközi előírás a kísérő csapatvezetők száma (1-2 fő egyetemi oktató vagy középiskolai tanár, aki a tanulók felkészítését is végezte).
 
A tanulásban, tudományban élenjáró tehetséges tanulók neves nemzetközi versenyekre való kiutazásának támogatása az Oktatási és Kulturális Minisztérium számára kiemelt fontosságú. A minisztérium nem akarja az utazás díját sem az iskolákra, sem a gyermekek családjára terhelni, így a tárca a költségvetéséből állja a diákok és a kísérő tanárok költségeit. A nemzetközi versenyeken, diákolimpiákon több mint negyven éve vesznek részt magyar csapatok, a mindenkori oktatási minisztérium támogatásával.
 
Tény, hogy a diákolimpiáknak vannak költségei, de a diákok Magyarország hírnevét erősítik az elért eredményeikkel. Az idei nemzetközi tanulmányi diákolimpiákon 3 arany-, 9 ezüst-, 11 bronzérem az egyéni eredmény. Az Európai Uniós Természettudományos Diákolimpián a magyar csapat második, a Cambridge-i Egyetemen rendezett kémiai diákolimpián 64 országból pontversenyben a magyar csapat 8. helyen végzett. A matematikai diákolimpián 104 ország vett részt, csapatunk 19-21. közötti eredményt ért el.
 
A cikk által említett utakon a minisztérium tisztviselői nem vettek részt, nem pihentek, és nem költöttek közpénzeket.
 
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a szükséges jogi lépéseket megtette.
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok