2023. június 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az OKM nem vált fizetésképtelenné - közlemény

2009. június 4.
A Magyar Nemzet állításaival ellentétben az Oktatási és Kulturális Minisztérium nem vált fizetésképtelenné. A felsőoktatási intézmények működésére és a hallgatói normatívák kifizetésére szánt források biztosítva vannak.
A felsőoktatási intézményekben működő hallgatói önkormányzatok, valamint a hallgatói normatívák teljes összegben rendelkezésekre állnak, és a forrásokból zavartalanul teljesíthetők az intézmények kifizetési kötelezettségei.
 
A felsőoktatás 2009. évi költségvetési támogatására az Országgyűlés 220 Mrd. Ft-ot fogadott el a költségvetési törvényben, és ebből az állami felsőoktatási intézmények támogatásaként 186 Mrd. Ft-ot. A felsőoktatási intézmények 2009. január végéig megkapták a három éves fenntartói megállapodás állandó és változó elemeit is tartalmazó előirányzataikat. Az intézmények változatlan összegben kapták meg a megállapodásban vállalt állandó elemű fenntartói támogatás összegét, és a hallgatói létszám, valamint a képzési szerkezet változásait követő képzési és tudományos célú normatívák alapján évente változó támogatást. E támogatásnak természetesen része a hallgatókat közvetlenül érintő hallgatói, diákotthoni, kulturális, sport és tankönyv normatíva összege is.
Tehát a felsőoktatási intézmények rendelkezésére áll 2009. januártól a Magyar Államkincstárban megnyitott mintegy 186 Mrd. Ft-os előirányzat.
 
A 2009-es költségvetési év elején a nemzetközi gazdasági válság miatt a tárcát érintő 11 Mrd. Ft-os zárolásból mintegy 4 Mrd. Ft-os zárolás érintette a felsőoktatást. Ez az összeg, mint el nem költhető pénz áll rendelkezésre az intézményekben. A felsőoktatási intézmények rendelkezésére álló 2009. évi források az intézményekben, szigorú takarékosság mellett, a működőképesség fenntartását biztosítják.
A forintárfolyam változások következtében a tárca az elmúlt hónapokban a PPP beruházásként megvalósuló fejlesztések szolgáltatásvásárlásához a kritikus helyzetbe került felsőoktatási intézmények helyzetét többlettámogatással stabilizálta.
 
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája elnökének nyilatkozata csupán a HÖOK országos szervezetének támogatására vonatkozik, és az általuk aláírt és elfogadott megállapodás tartalmazza azt a kitételt, hogy a gazdasági helyzettől függően a hiányzó 15%-ot az érintett szervezet, a HÖOK is megkaphatja a második félévben. Ettől független az intézményi hallgatói támogatás.
 
A hallgatói előirányzatok érintetlenségét a tárca azzal is garantálta, hogy az említett 4 Mrd. Ft-os intézményi előirányzat zárolás nem érintette a hallgatói előirányzatokat, a zárolásba bevonható forrás csak az intézmények rendelkezésére álló képzési és tudományos célú támogatás volt.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok